Dışişleri Sözcüsü: Yaptırımları kaldırma müzakereleri sürüyor

Dışişleri Sözcüsü: Yaptırımları kaldırma müzakereleri sürüyor

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Tahran’a karşı yaptırımların kaldırılmasına ilişkin müzakerelerin sürdüğünü bildirdi.

Bugün basın toplantısında konuşan Dışişleri Sözcüsü Nasır Kenani, Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın şehadeti nedeniyle İran’a gönderilen taziye mesajlarına atıfta bulunarak, “Hizmet şehitlerinin cenaze töreninde farklı ülkelerden üst düzey heyetlerin katılımıyla 330’un üzerinde mesaj aldık. Bu başarılı bir dış politikanın göstergesidir. Dünya ülkelerinden gelen mesajların yanı sıra çeşitli kuruluşlardan da mesajlar aldık. Bütün bunlar, uluslararası ve küresel iletişimde yapıcı ilişkiler oluşturmada başarılı olduğumuzu gösteriyor. Çok sınırlı bir süre içinde farklı ülkelerden 60’ın üzerinde üst düzey heyetin İran’da bulunması, uluslararası toplumun İran’ın bölgesel düzeydeki konumuna yönelik ilgisinin düzeyini belirtmektedir” dedi.

Hizmet şehitlerinin cenaze töreninde Bahreyn Dışişleri Bakanı’nın katıldığını hatırlatan Kenani, “Bahreyn kralının açıklamalarını duyduk ve bu açıklamaları değerlendireceğiz. Bahreyn’den gelen taziye mesajları ve bu ülkenin dışişleri bakanının Şehit cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanını anma törenine katılması nedeniyle şükranlarımızı sunarız. 13. hükümetin stratejik komşuluk politikası, Fars Körfezi ülkeleri de dahil olmak üzere komşu ülkelerle yaşanan yanlış anlamaları çözmeyi amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Umman’daki İran-ABD müzakereleri ve Umman dışişleri bakanının Tahran ziyaretine ilişkin çelişkili haberlere de işaret eden Nasır Kenani, sözlerine şöyle devam etti: “Bu ziyaret Umman’ın taziyelerini iletmek içindir. Umman Sultanlığı Dışişleri Bakanı cenaze töreni günü başka bir ziyarette olduğundan, bugün İran hükümetine ve halkına başsağlığı ve taziyelerini iletmek için özel bir ziyaret kapsamında Tahran’a gelecek. İran ile Umman arasındaki ilişkiler dostanedir. Bu ziyaret çerçevesinde Sayın Muhbir ile bir görüşme yapılacaktır. Yaptırımların kaldırılması müzakereleri her zaman cereyan etti ve kesintiye uğramadı, dolayısıyla Amerikan tarafıyla etkileşimlerimiz her zaman devam etti ve sadece yaptırımların kaldırılması müzakereleri ve nükleer konular kapsamında kaldı. Bazı batı medyasında yayınlanan haberlerin içerikleri geçerli ve doğru değildir.”

Sözcü ayrıca, Arapa Birliği’nde üç adayla ilgili yayınlanan bildiriye ilişkin şunları söyledi: “Arap Birliği’nin bildirilerinin kendi mekanizması var ancak ancak üç adaya ilişkin her türlü yaklaşım sergilemeyi İran’ın içişlerine müdahale olarak değerlendiriyor ve şiddetle kınıyoruz. Üçlü adalar İran’ın ayrılmaz bir parçasıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × 1 =