Ayetullah Reisi’nin şehadeti ile ilgili İsrail medyasının 6 senaryosu

Ayetullah Reisi’nin şehadeti ile ilgili İsrail medyasının 6 senaryosu

İran cumhurbaşkanının şehadet haberi, en başından beri İran’da ulusal birliği beraberinde getirdi, ancak bu tür olaylarda her zaman olduğu gibi, İsrail propagandası ve ihtilaf oluşturmaya yönelik psikolojik operasyonlar hemen gündeme geldi.

Bu kurumların bazı senaryoları şu şekilde ifade edilebilir:

1- Yalan Güç gösterişi

Dr. Reisi ve arkadaşlarının şehadetinden  bu yana İsrailliler bu olay hakkında resmi bir şekilde konuşmaya bile cesaret edemediler ancak diğer taraftan muhtemelen İsrail psikolojik örgütünün politikaları ve parasıyla yönetilen bazı isimsiz hesaplar  bu olayın meydana gelmesinde İsrail’in parmağı olduğunu gösterme yönünde boş bir çaba içine girdiler.

2- İhtilaf oluşturmak

İran Cumhurbaşkanı’nın şehadet haberi, daha başından itibaren İran’da ulusal birliği beraberinde getirdi ancak bu tür olaylarda her zaman olduğu gibi, İsrail propagandası ve ihtilaf oluşturmaya  yönelik psikolojik operasyonlar hemen gündeme geldi. Bu senaryo kendini İranlı gibi göstermeye çalışıp birliği güçlendirmek yerine farklı grup ve zevklerin birbirine karşı iftiralarını ve kavgalarını ele almaya çalıştı. Bu yönde faaliyet gösteren hesaplar kontrol edilirse çoğu zaman sosyal medya alanında  kimliği belirsiz hesaplarla kaşılaşıyoruz.

3- Komşulara karşı şeytani ilhamlar

İran’ın komşularıyla ilişkilerini geliştirmek Ayetullah Reisi hükümetinin temel politikalarından biri ve bu alanda önemli başarılara imza attı. İran’ın Azerbaycan Cumhuriyeti ile ilişkilerinin gelişmesi ve Pazar günü Sayın Reisi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in huzurunda gerçekleştirilen Kız Kalesi Barajı’nın işletmeye alınması bu politikanın ilerleyişinin örnekleri olmuştur. Ancak Reisi’nin şehit edildiği günden bu yana İsrail medyasının politikası, hiçbir araştırma ya da delil olmadan asılsız iddialarda bulunarak bu ilişkileri zedelemek yönünde adım attı.

4- Tekrarlanan yalanlarla zihinsel huzurun terörü

 Pazartesi sabahı, kendisini İsrail casus teşkilatına (Mossad) atfeden bir Twitter hesabı, tamamen yalan bir haberle, İran polis teşkilatı başkomutanı Tuğgeneral Ahmedrıza Radan’ın suikasta kurban gittiğini yazdı! Bu, böyle zamanlarda tekrarlanan, ardı ardına gelen dedikodu ve yalanlarla toplumun manevi huzurunu hedef alan bir taktiktir.

5- İran’ın eşsiz birliği karşısında kaos oluşturma çabaları

İran İslam Cumhuriyeti son 45 yılda bu ve bundan daha zor olayları defalarca yaşadı; Devrimin zafere ulaştığı ilk yıllarda İran yargısının başı Ayetullah Şahid Beheşti ile bu ülkenin birinci ve ikinci yöneticileri Recai ve Bahoner şehit edildi. Ancak İran o dönemi hiçbir sorun ve endişe yaşamadan iktidarla geride bıraktı ancak İsrail’in psikolojik operasyon hattı, olayın yaşanmasından bu yana İran’ın büyük ve çözülemez bir kriz içinde olduğu mesajını pompalamaya başladı.

6- Seçim yerine kafa karışıklığı

İran anayasasının özelliklerinden biri de farklı durum ve olaylara göre gerekli hüküm ve önlemleri hazırlamış ve buna yer vermiş olmasıdır; İran anayasası, yeni cumhurbaşkanını seçmek için tam olarak hangi demokratik sürecin izlenmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak Siyonist senaryolar, uyum ve demokratik süreçler yerine istikrarsızlık ve kargaşayı koymakla çok ilgileniyor ve bu konuda bazı İranlı muhalif grupların sert mesajlarını yayınlamayı gündemine almıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 2 =