Yemen’in insansız denizaltıları korku yarattı

Yemen’in insansız denizaltıları korku yarattı

Uluslararası Deniz Güvenliği Merkezi, Kızıldeniz’de Amerika liderliğindeki koalisyonun karşı karşıya olduğu Yemen ikilemini ele alan bir rapor hazırladı.

Uluslararası Deniz Güvenliği Merkezi, Kızıldeniz’de Amerika liderliğindeki koalisyonun karşı karşıya olduğu Yemen ikilemini ele alan bir rapor hazırladı.

Kısa adı CIMSEC olan söz konusu kuruluş, “Kızıldeniz’deki Batı deniz koalisyonu, Yemen’in insansız denizaltılarıyla yeni ve zorlu bir meydan okumayla karşı karşıya” açıklamasında bulundu.

Raporda, Yemen’in insansız denizaltılarının, öncelikle yüzey ve hava tehditlerine karşı koymak için tasarlanan Batı deniz operasyonlarına önemli bir zorluk teşkil ettiği bildirildi.

Uluslararası Deniz Güvenliği Merkezi’nin raporu şöyle devam etti:

“Yemen insansız denizaltı tehdidinin ortaya çıkması, Kızıldeniz’de kullanılan deniz savunma stratejileri ve taktiklerinin kapsamlı bir şekilde yeniden değerlendirilmesini gerektirmektedir.

Su üstü ve hava tehditlerine karşı koymak için tasarlanan geleneksel deniz savunma sistemleri insansız denizaltılara karşı etkisizdir. Bu, Kızıldeniz’deki Batı Donanması için büyük ve zorlu bir mücadeleyi temsil ediyor.

Yemen’deki insansız denizaltıların etkisi, tek tek gemilere verilecek potansiyel hasarın ötesine geçiyor ve böyle bir deniz altı tehdidinin varlığı yıkıcıdır.

Mevcut askeri yeteneklerle Kızıldeniz’deki deniz taşımacılığının ses ortamı da varken Yemen insansız denizaltılarını tespit etme sürecinin karmaşık olduğu değerlendiriliyor.

Yemen’in insansız denizaltı tehdidi, deniz savaşı alanında sürekli adaptasyon ve yenilik ihtiyacını net bir şekilde hatırlatıyor. Kızıldeniz krizi, deniz güvenliği açısından dersler sunan çok önemli bir süreç.”

Öte yandan İsrail bağlantılı nakliye şirketlerinin, Yemen’in uyarısının ardından Akdeniz’i geçmekten endişe etmeye başladığı bildirildi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin İsrail gemilerine yönelik abluka kapsamını Akdeniz’e genişletmesinin ardından, İsrail rejimiyle bağlantılı uluslararası nakliye şirketleri arasında endişelerin arttığı kaydedildi.

Küresel deniz ticaretiyle ilgili Londra merkezli Lloyd’s List gazetesinin veri analisti ve muhabiri Bridget Deacon, “Akdeniz’deki gemilere yönelik yeni Yemen tehdidi ciddiyetle ve dikkatle ele alınmalı” dedi.

Deniz taşımacılığı işleriyle ilgili İngiliz web sitesi Loadstar ise en büyük uluslararası nakliye şirketlerinden biri olan Danimarkalı Maersk şirketinin konteyner nakliye ücretlerini artırmaya hazırlandığını bildirdi.

Söz konusu web sitesi, bunun nedeninin Kızıldeniz’deki risklerin artması ve sigorta maliyetlerinin iki katına çıkması olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Yemen silahlı kuvvetleri, Gazze’ye destek amaçlı gerilimi tırmandırmanın dördüncü aşaması bağlamında İsrail’in Akdeniz’deki seyrüseferini yasakladığını duyurmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × 5 =