Filistin Yönetimi tanınmak istiyor
Filistin Yönetimi, BM Güvenlik Konseyi’nden tam üyelik başvurusunu yeniden değerlendirmesini isteyerek Filistin devletinin dünya çapında tanınması için bastırıyor.
Washington Post’a göre, Filistin’in Birleşmiş Milletler elçisi Riyad Mansur Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Statümüzü gözlemci devlet olarak değiştirmemizin üzerinden 12 yıl geçtikten sonra, Güvenlik Konseyi’nin Filistin devletini tam üyeliğe kabul ederek iki devletli çözüme ilişkin küresel mutabakatı uygulamaya koyacağını içtenlikle umuyoruz” dedi.
Başvurunun bu ay içinde değerlendirilmesi bekleniyor.
Uluslararası hukuka göre devlet olmak için tanımlanmış bir toprak parçası, daimi bir nüfus, bir hükümet ve uluslararası ilişkilere girebilme kabiliyeti gerekiyor.
Merkezi Ramallah’ta bulunan ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın bir bölümünü kontrol eden Filistin Yönetimi Eylül 2011’de BM’ye tam üyelik başvurusunda bulundu ancak BM Güvenlik Konseyi bu başvuruyu hiçbir zaman oylamadı.
O dönemde ABD, Filistin devletini tanıyan bir kararı veto edeceğini söylemişti.
Kasım 2012’de BM Genel Kurulu Filistin’i üye olmayan gözlemci devlet olarak tanımak için oy kullandı -Vatikan ile paylaştığı bir statü. Gözlemciler BM oturumlarına katılabilir ancak kararlarda oy kullanamazlar.
Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde kutlanan, ABD ve İsrail tarafından ise kınanan karar, Filistinlilerin Birleşmiş Milletlerin en üst mahkemesi de dahil olmak üzere diğer uluslararası örgütlere katılmasına da olanak sağladı.
Uluslararası Adalet Divanı şu anda İsrail’in Filistin topraklarındaki işgal, yerleşim ve ilhakının yasallığını ve İsrail ile ABD’nin reddettiği Gazze’de Hamas’a karşı savaşında İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini iddia eden ayrı bir davayı inceliyor.
Birleşmiş Milletler’deki Arap Grubu, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Bağlantısızlar Hareketi başkanları tarafından geçen hafta BM Güvenlik Konseyi başkanına gönderilen ve Filistin’in teklifini destekleyen mektuba göre, 1988’den bu yana Birleşmiş Milletler’e üye 193 ülkeden 140’ı Filistin devletini tanıdı.
İspanya, İrlanda, Malta ve Slovenya liderleri geçen ay yaptıkları ortak açıklamada “koşullar uygun olduğunda” bir Filistin devletinin tanınması için çalışacaklarını belirtmişlerdi.
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong Salı günü yaptığı açıklamada “uluslararası toplumun Filistin devleti meselesini iki devletli bir çözüme doğru ivme kazandırmanın bir yolu olarak değerlendirdiğini” söyledi.
Rothwell, Avustralya’nın bir Filistin devletini “tek taraflı olarak tanıyacağından şüphe duyduğunu, ancak bunu aynı anda yapacak benzer düşünen birkaç devletten biri olacağını” söyledi.
Achcar, İsrail Batı Şeria, Gazze ve ilhak edilmiş Doğu Kudüs üzerindeki kontrolünü sürdürürken, gözlemcilikten tam BM üyeliğine geçmenin Filistin Yönetimi için sadece “sembolik bir zafer” olacağını söyledi.