Mersheimer: İsrail temelde kontrolden çıktı

Mersheimer: İsrail temelde kontrolden çıktı

Ünlü Amerikalı teorisyen ve profesör “John Mersheimer” bir röportajında, İsrail’in 13 ferverdin’de İran’ın Şam’daki konsolosluk bölümüne saldırmasını uluslararası hukuka büyük bir darbe olarak nitelendirdi.

O “Intercept” web sitesinin kurucusu “Glenn Greenwald” ile yaptığı röportajda şunları söyledi:

“İsrail temelde kontrolden çıktı. Gazze’de yardım konvoyuna düzenlenen saldırıyla yaşananları takip ettiğinizde İsrail’in yapabileceklerinin sınırının olmadığını görüyorsunuz. Onlar İstediklerini yapmakta kendilerini özgür hissediyorlar.”

Mersheimer şunları da ekledi:

“Şam’daki İran konsolosluğunun bombalanmasından bahsediyoruz, bence bu, ABD’nin hayran olduğu kurallara dayalı uluslararası düzene büyük bir darbe. İsrailliler isyancılar gibi davranıyor ve ABD onları ne pahasına olursa olsun savunuyor.”

John Mersheimer, Amerika’nın İsrail’in bu davranışlarına verdiği desteği eleştirmeye devam ederek şöyle diyor:

“Bu ABD için iyi değil, bir bütün olarak uluslararası politika için de kesinlikle iyi değil.”

Bu üniversite profesörü ayrıca İsrail’in İran konsolosluk binasına saldırma gerekçelerini rejimin Gazze savaşındaki yenilgisine bağladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Amaçlarının ne olduğunu bilmiyorum, eğilimlerini anlamak zor, çaresiz oldukları söylenebilir; çabalıyorlar. Gazze’de işler iyi gitmiyor, Hizbullah’la işler iyi gitmiyor. İsraillilerle ilgili çok kötü haberler var.”

Mersheimer şunları ekledi:

“Bataklıktan çıkmak istedikleri için gerilimi artırdıkları söylenebilir. Sorun aynı zamanda İsrail hükümetinin uzun vadeli hedeflerinden biri olan Amerika’yı İran’la savaşa sürüklemek istemeleri de olabilir. Bu kesinlikle ABD için iyi değil.”

Tesnim haber ajansının bildirdiğine göre hş takvimle 13 Ferverdin Pazartesi akşamı İsrail savaş uçakları Şam’ın El Mezeh Caddesi’ndeki İran konsolosluğu binasını hedef aldı. Bu saldırıda 7 İranlı danışman ve çok sayıda Suriyeli şehit oldu. Birçok ülke bu saldırıyı kınadı. Ancak bu saldırıdan birkaç gün sonra Amerika ve Batılı müttefikleri, BM Güvenlik Konseyi’nin bu saldırıyı kınayan bir açıklama yapmasını engelledi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − 14 =