İran’ın Minakari sanatının tanıtımı

İran’ın Minakari sanatının tanıtımı

Minakari, İran’ın kadim ve popüler sanatlarından biridir ve halen pek çok sanatçı bu alanda sanat eserleri yaratmaktadır.

Minakari, metalin minerallerden ve metal oksitlerden yapılmış renkli sırlarla karıştırılıp boya kabininde eritilerek eşsiz şaheserler yaratıldığı eski ve göz alıcı bir sanattır.

Minakari yaklaşık beş bin yıllık geçmişi olan ve el sanatı sayılan bir sanattır. Günümüzde çoğunlukla bakır üzerine yapılan bu sanat, altın, gümüş ve çömlek üzerine de yapılabilmektedir.

Bu özgün İran sanatı, tarih boyunca pek çok iniş çıkışlar geçirmiş ve bugün İran’ın en popüler el sanatlarından biri olarak biliniyor.

Minakari sanatı tabak, vazo, tepsi, şekerlik gibi tabaklarda ya da kolye, bilezik, yüzük, yüzük mührü, hatem mührü gibi süs eşyalarında, tablo, heykel gibi dekoratif objelerde kullanılmaktadır.

İran’da minakarinin ilk örnekleri Ahameniş dönemine kadar uzanıyor. O zamanlar bu sanat kapları ve metal nesneleri süslemek için kullanılıyordu.

Selçuklu ve Safevi dönemlerinde minakari en parlak noktasına ulaşmış ve İranlı sanatçılar yaratıcılık ve zarafetle çeşitli yemek ve objeler üzerinde özgün motifler ve tasarımlar yaratmışlardır.

Minakari tabaklar ve objeler, mutlu renkleri ve zarif tasarımları nedeniyle çok güzel ve göz alıcıdır.

Sağlamlık ve Dayanıklılık açısından minakari tabaklar ısıya ve darbelere karşı dayanıklı olup uzun ömürlüdür.

Sanatsal değeri açısından ise  minakari tabak ve objeler, üretiminin inceliği ve zorluğu nedeniyle yüksek sanatsal değere sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 − 14 =