İsrail, Lübnan savaşının tarihini açıkladı

İsrail, Lübnan savaşının tarihini açıkladı

İsrail rejimi Hizbullah’ın 15 Mart’a kadar savaştan çekilmemesi halinde Lübnan’ı kapsamlı savaşla tehdit etti.

Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesinin haberine göre İsrail rejimi, 15 Mart’a kadar Hizbullah’ı sınırdan uzaklaştıracak bir anlaşmaya varılmaması halinde, kapsamlı bir savaşa gireceğini Beyrut’a iletti. 

Söz konusu haberlerle ilgili açıklama yapan Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım ise “Eğer İsrail saldırırsa, hem onun hem de onunla gelenlerin bacaklarını kıracağız” dedi.

Beyrut’ta düzenlenen bir şehit cenaze töreninde açıklamalarda bulunan Şeyh Naim Kasım, Hizbullah’ın Filistin’e destek operasyonlarını durdurmasını isteyen Batılı diplomatlara hitaben şunları söyledi:

“Bizi İsrail’le mi tehdit ediyorsunuz? Bizim için İsrail bir örümcek ağından daha zayıf. İsrail’in sonuna yaklaştığını görüyoruz. Saldırırsa karşılık veririz, savaşırsa savaşırız. Biz medya üzerinden tehdit etmeyiz. Biz, İsrail’in savaşı genişletmeyi seçtiği güne hazırlanıyoruz. Allah’ın izniyle Temmuz 2006’da galip geldiğimiz gibi yine galip geleceğiz.”

İsrail rejiminin liderleri, Hizbullah’ın askeri güçlerini Litani Nehri’nin kuzeyine çekmemesi halinde Lübnan’a kapsamlı bir savaş açacaklarını söylüyor. 

Amerika, Fransa ve Almanya, Hizbullah’ın askeri güçlerini Litani Nehri’nin kuzeyine çekmesi için Lübnan hükümetine baskı yaparken, Hizbullah ise İsrail rejiminin Gazze’ye yönelik saldırıları sürdükçe İsrail’i vurmaya devam edeceğini belirtiyor.

Amerikan rejimi son olarak, askeri tehditle geri adım atmayan Hizbullah’a siyasi rüşvet teklif etti ve Hizbullah’ın askeri güçlerini Litani Nehri’nin kuzeyine çekmesi halinde Hizbullah’ın istediği adayın cumhurbaşkanı seçilmesini sağlamayı vaat etti.  

ISW News’e ait Telegram kanalı, Amerikan rejiminin İsrail’in talepleri doğrultusunda bir anlaşma yaptırmak için Lübnan’a gönderdiği Amos Hochstein’ın görevini yarıda keserek Amerika’ya geri dönmeye hazırlandığını bildirildi.

Aynı zamanda İsrail vatandaşı olan Amerikalı temsilci Amos Hochstein’ın iletişimi sürdürmesi için yardımcısını Beyrut’a çağırdığının belirtildiği haberde bu gelişmelerin Gazze ve Lübnan’daki savaşların durdurulması için yapılan müzakerelerin çıkmaza girdiğini gösterdiği ifade edildi.

İsrail medyası ise Lübnan basınında yer alan iddiaları yalanladı. İsrail Kanal 13 televizyonunun askeri analisti Or Heller, el-Ahbar gazetesinin haberinin aksine Lübnan’la sınır çatışmalarını savaşa dönüştürecek son tarih iddialarının, İsrailli yetkililer tarafından tamamen reddedildiğini söyledi. 

Heller, Lübnan’la kapsamlı bir savaşa girileceğine dair bir bilginin olmadığını belirtti ve iddia edildiği gibi bir son tarihin de söz konusu olmadığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × 1 =