Ehud Olmert: Netanyahu’nun ortakları topyekun bir bölgesel savaş istiyor

Ehud Olmert: Netanyahu’nun ortakları topyekun bir bölgesel savaş istiyor

Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Netanyahu ve ‘çetesinin’ nihai amacının Batı Şeria’yı Filistinlilerden ‘temizlemek’ ve bölgeyi İsrail devletine ilhak etmek olduğunu söyleyerek bu kadronun amacının ‘topyekun bir bölgesel savaş’ olduğuna işaret etti.

Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığındaki ırkçı ve aşırı sağcı hükümete yönelik eleştirilerine devam etti.

Haaretz gazetesinde kaleme aldığı makalede Olmert, “Harap olmuş Gazze Şeridi’nin tamamına yerleşmek bile İsrail devletinde iktidarı ele geçiren saldırgan halüsinatörler grubunun nihai hedefi değil,” ifadelerini kullandı.

Olmert, “İsrail Savunma Kuvvetleri’ne bugüne dek ağır bedeller karşılığında da olsa etkileyici başarılar kazandıran başarılı askeri harekatın sona ermesi ihtimalini engellemek niyetiyle şimdi askeri harekatı şimdi sürdürerek İsrail’i Refah’a sürükleyecekler ve istedikleri de budur,” dedi.

Bunun Mısır ile İsrail arasındaki Camp David Anlaşmasını gözle görülür bir şekilde ve çabucak tehliye atacağına dikkat çeken Olmert, “Bir milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Refah’ta askeri harekatın devam etmesi, Mısır kentlerinin sokaklarını ve sonrasında da İsrail ile ilişkileri güvenliğimiz için elzem olan bir başka ülke olan Ürdün’ün sokaklarını tutuşturacak fitili ateşleyecektir,” değerlendirmesini yaptı.

Bununla beraber ‘hükümetin şokta olduğu’ ve liderinin son sağduyu ve sorumluluk kırıntılarını da kaybettiğini vurgulayan Olmert, şöyle devam etti:

“Bu eşi benzeri görülmemiş kriz anında İsrail’in yardımına ilham verici bir şekilde koşan müttefik ABD, İsrail’in askeri ve diplomatik savaşı yürütme kabiliyetini ve ekonomik istikrarını sarsacak önlemler alacaktır. Nihayetinde Netanyahu rehinelerden vazgeçmeye ve İsrail devletinin güvenlik altyapısının temel direkleri olan Mısır ve Ürdün’le yapılan barış anlaşmalarının altını oymaya hazır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 − 3 =