Yiyeceklerdeki gıda boyasına dikkat! Gıda boyasının zararları neler?Hangi hastalıklara yol açar
Kıpkırmızı bir pasta, masmavi bir dondurma ve güneş kadar parlak sarı bir içecek…Görünüşü oldukça etkileyici olan bu gıdaları tüketirken içerisinde bol miktarda gıda boyası tehlikesi olduğunu asla unutmamalısınız. Peki gıda boyaları zehirli mi? Gıda boyası hangi hastalıklara neden olur? İşte sorunun yanıtı:
İlk olarak 1856 yılında kömür katranından yapılan gıda boyaları, g,ünümüzde ise petrolden üretiliyor. Bu boyalar, şekerlemelerde, sporcu içeceklerinde, unlu mamullerde, soslarda ve daha birçok besinin içerisinde kullanılır. Gıda boyasının son 50 yılda %500 kat artmasıyla, bu boyaların sağlık açısından etkileri daha fazla merak edilmeye başlanmıştır. Gıda boyalarını en çok tüketen grupta ise çocuklar yer alır. Gün geçtikçe günlük hayatta daha fazla maruz kalınan gıda boyalarının sağlık üzerindeki potansiyel zararları, bilim dünyası tarafından giderek daha fazla vurgulanıyor. Yapılan araştırmalarda gıda endüstrisinde kullanılan bu renklendiricilerin, çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı belirtiliyor. Özellikle çocukların tükettiği renkli atıştırmalıklar ve içeceklerde sıkça kullanılan bu boyalar, uzmanların ve ebeveynlerin endişelerini artırıyor. Peki bu zararlar neler?
GIDA BOYASI HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR?
Kimyasal ürünler kullanılarak üretilen sentetik gıda boyalarından elde edilen resim baskılı ve süslemeli yaş pastaların, çocuklarda hiperaktivite bozukluğuna, bağışıklığı güçlü olmayan kişilerde de deri dökülmesi, astım, kanser gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini açıklandı.
Yapılan araştırmalarda önerilen standartlara uymayan sentetik gıda boyalarının aşırı duyarlılık, astım, deri döküntüleri, migren, kanser ve çocuklarda hiper aktivite gibi etkilere neden olabileceği belirtilmiştir.
Özellikle tartrazin gibi azo grubu boyaların çocuklarda hiper aktiviteye yol açtığı, astımlı ve aspirine duyarlı bireylerde istenmeyen reaksiyonlara sebep olabileceği gözlemlenmiştir.