İran Dışişleri Bakanı’nın bölge turu üzerine

İran Dışişleri Bakanı’nın bölge turu üzerine

Bölgedeki mevcut kriz ve Gazze’de Siyonistlere yönelik soykırım devam ederken, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı son bölge turu kapsamında Lübnan ve Suriye’yi ziyaret etti ve Bakan Emirabdullahiyan Şam’daki temaslarının ardından dün Doha’ya giderek bu ülkenin üst düzey yetkilileriyle görüştü.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan bu ziyareti, Gazze’deki savaş geriliminin tırmandığı bir dönemde gerçekleşti. Gazze’de umduğunu bulamayan ve kendi amaçlarına ulaşamayan işgalci rejim İsrail Gazze’de Filistin halkına yönelik soykırımın ardından bu kez Refah’ta yeni bir insani felakete imza atarak Gazze savaşındaki siyasi ve askerî yenilgiler telafi etmeye çalışıyor.

Böyle bir durumda İran Dışişleri Bakanı Beyrut’a giderek Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri “Seyyid Hasan Nasrullah”, direniş gruplarının liderleri ve üst düzey Lübnanlı yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdi. Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri bu toplantıda Siyonist düşmanın stratejik bir kriz içinde olduğunu ve sahada hiçbir hedefine ulaşamadığını vurguladı.

Bu toplantıda İran Dışişleri Bakanı, önerilen siyasi girişimlerde direnişin ana taraf olarak kabul edilmesinin direnişin Filistin ve bölgedeki rolünü ve konumunu gösterdiğini hatırlattı.

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri “Ziyad Nehale” ve Hamas liderlerinden “Osame Hamdan”ın da katıldığı Filistin direniş gruplarının liderleriyle yapılan toplantıya da İran Dışişleri Bakanı da katıldı. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreter Yardımcısı “Cemil Mazher”de, Siyonist rejimin Gazze ve Batı Şeria’da Filistin halkına karşı işlediği suçların durdurulmasının önceliğini, bunun önemini hatırlattı. Gazze’ye karşı savaşı sona erdirmek için önerilen siyasi girişimlerin yönetilmesinde, Gazze’deki evsiz insanlara yardım sağlanmasında ve esir değişiminde Filistinli grupların birlik ve beraberlik içinde bir tutum sergilemeleri gerektiğinin altını çizdi.

Her ne kadar İran İslam Cumhuriyeti bu savaşın durdurulması gerektiğini ve Gazze savaşının başlangıcından bu yana Siyonist rejimin soykırımına yönelik Amerika desteğinin derhâl sona erdirilmesi gerektiğini vurgulamış olsa da, Emirabdullahiyan’ın yeni bölgesel gezisinin de yeni bir mesaj içerdiği değerlendirilmelidir. Dışişleri Bakanı bölge ülkelerine yaptığı bu ziyaretiyle, Tahran’ın 07 Ekim operasyonundan sonra daha dik ve birleşik duran direnişi sağlam ve güçlü şekilde desteklemeye devam ettiğine dair mesajını bir kez daha ortaya koydu.

İran, direnişin meşru savunma hakkına, işgalci ve saldırganlara karşı koyma hakkına desteğini defalarca dile getirmiştir ancak bu, direniş gruplarının eylem ve operasyonlarına müdahale etmek anlamına gelmiyor.

Aslında Lübnan’daki Hizbullah hareketinden, Yemen’deki Ensarullah hareketine, Irak ve Filistin’deki direniş gruplarına kadar bölgedeki direniş eksenleri, her biri kendi yetenek ve imkânlarına göre Siyonist rejime ve ABD’ye askerî ve ekonomik olmak üzere çeşitli alanlarda karşı koymaya devam ediyor.

Direnişin Siyonist rejim ve onun ana destekçisi ABD için yarattığı benzeri görülmemiş zorluklar, eğer savaş yakın zamanda sona ermezse ve Filistinliler için adil bir anlaşmaya varmak için net bir yol belirlenmezse gerilim ve çatışmaların artacağını gösteriyor.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı bu konuyla ilgili şunları söyledi: Beyrut’ta Lübnan ve Filistin direnişinin liderleriyle yaptığım görüşmelerde onların en iyi durumda olduklarını ve şüphesiz Gazze’nin zaferini gördüm. Netanyahu’nun ve Siyonist suçluların sonu çok yakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − 6 =