Sana yönetiminin Yemen’e her hangi bir vesayete karşı çıkması üzerine

Sana yönetiminin Yemen’e her hangi bir vesayete karşı çıkması üzerine

Yemen Siyasi Yüksek Konseyi Başkanı Mehdi Meşat, Yemenli şehit ailelerine hitaben yaptığı konuşmada, Yemen’in herhangi bir tarafın mandası altına girmeyi kabul etmeyeceğini belirtti.

Suudi Arabistan’ın Yemen’e karşı savaşı üzerinden yaklaşık 9 sene geçiyor. Bu savaştan esas amacı, Yemen’de iktidar yapısının Riyad’ın isteği ve menfaatleri doğrultusunda kurulmasıydı. Buna karşı Ensarullah Hareketi ve müttefikleri, direniş stratejisi ile, Yemen’in bağımsız bir ülke olarak, herhangi bir ülkenin istilası, sömürgesi ve sultası altına girmeyecek bağımsız bir ülke olduğu mesajını  dünyaya duyurdular.
Savaş sırasında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ve de ABD, Yemen’in güney topraklarının bir kısmını müstafi ve firari eski cumhurbaşkanı Abdrabe Mansur Hadi hükümetine bağlılığı ve zafiyeti yüzünden işgal ettiler. Buna rağmen Yemen’in kuzeyindeki topraklarında Ensarullah ve müttefiklerinin kontrolü altında olan hiçbir bölge, yabancıların işgali altına girmedi.
Ensarullah hareketi, Suudi Arabistan ile görüşmelerinde yabancı güçlerin Yemen’in güneyinden çekilmesi ve işgale son vermesini istedi. Anlaşılan geçen 6 ayda görüşmelerin sonuç vermeme nedenlerinden beri de şu husustur, özellikle ABD de yabancı bir güç olarak Yemen’in güneyinde bulunmakta.
Yemen Siyasi Yüksek Konseyi Başkanı Mehdi Meşat daha önce de yaptığı açıklamada, ABD’nin sömürgeci planları yüzünden barışa engel olmak için her yola başvurduğunu, işgal altındaki vilayetlerde yapılan tüm girişimlerin ABD’nin komploları doğrultusunda ve bu varlığına meşruluk kazandırmak için olduğunu ifade etmişti.
ABD, Yemen’in güneyindeki kiralık unsurları üzerinden bu ülkedeki sömürgeci hedeflerini takip etmekte. Bu bağlamda Amerikalılar, Yemenli askerlere eğitim kılıfı altında kendi komplolarını hayata geçirmekte. ABD’nin Marinez güçleri de Yemen birliklerini, batı kıyıda eğitmekte.
Ensarullah ve Yemenli diğer gruplar ve aktörler arasında göze çarpan önemli farklar var. Ancak Ensarullah’ın Yemen’in bağımsızlığına ve kuzey ve güneyi dahil ülkenin her noktasına dış müdahaleye karşı çıkması, bu hareketi diğer gruplardan ayıran başlıca özelliktir. Bundan önce de Sana’daki Savunma Bakanı Muhammed el Atefi Batı kıyıdaki güçleri arasında incelem ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Yemen’e vesayet döneminin sona erdiğini söylemişti.
Ensarullah Siyasi Büro üyesi Muhammed el Bahiti de, Yemen’in Suudi Arabistan veya başka herhangi bir ülkenin kontrol ve vesayeti altında olmasına izin vermeyeceklerini, vesayet döneminin sona erdiğini belirmişti.
Sonuç olarak, burada önem arz eden konu, Yemen halkının Sana hükümetini destekleyip, ülkelerinin bağımsızlığına vurgu yapmalarıdır. Bu desteğin belirtilerinden biri, 9 senedeki savaşta doğrudan ve dolaylı olarak 100 bin şehidin verilmesidir. Bunca şehidin verilmesi, ülkenin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunmasından başka hedefi bulunmuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 4 =