10 milyonlarca erbain yürüyüşünün siyasi mesajı

10 milyonlarca erbain yürüyüşünün siyasi mesajı

Dün HK 20 Sefer 1445, Hüseyin-i Erbain günü ve Erbain yürüyüşünün son günüydü.

Hüseyin-i erbain yürüyüşü, bazıları daha önce de ela alınan birçok önemli siyasi mesaj içeriyor, örneğin yürüyüşe katılanların, Şii ve hatta Müslüman bile olmasalar da, barış ve dayanışma içinde birlikte katılmaları, Erbain’in en önemli siyasi mesajlarından biridir.
Aslında Erbain yürüyüşü töreni, küreselleşme çağında Şii öğretileri merkeze alan yeni bir dayanışma, bir arada yaşama ve kültür birleştirme modeli sunarak, yeni ve büyük bir kimlik yaratarak İslam dünyasını gururlandırmayı başarmış ve büyük Erbain Kongresine katılanlar kendilerini tek ümmet ve tek kültür altında görmelerini sağlamıştır.  Erbain yürüyüşü, milletlerin etnik köken ve din ayrımı olmaksızın en ufak bir gerilim olmadan bir arada yaşayabileceğini kanıtladı. İnsanların bir arada barış ve huzur içinde yaşaması yönündeki önemli mesajı, bazı uluslararası ilişkiler teorisyenlerinin, uluslararası ilişkilerde anarşinin hükümetler tarafından yaratıldığı yönündeki görüşünü doğruladığı söylenebilir.
Erbain yürüyüşünün bir diğer önemli siyasi mesajı da herhangi bir zorlayıcı güç kullanılmadan istikrarlı güvenliğin sağlanabileceğidir. Erbain yürüyüşü güvenlik alanında olağanüstü bir medya görevi görerek, kültür ve dini değerlerle bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteriyor.
Siyonistler mezhep ve din konusunu baskı ve ayrımcılık için bir araç olarak kullanırken, Müslümanlar Hüseyin-i Erbain’in devasa kapasitesini işgal, şiddet, baskı ve ayrımcılık olmaksızın güvenlik üretmek için bir kitle iletişim aracı olarak kullanıyor.
Muazzam Erbain kongresinin bir diğer önemli mesajı ise güçlendirici, birleştirici ve vahdet oluşturmasıdır.
Sulta düzeni, halklar arasında ve içinde nefret yaratmak için sanal ağları kullanmaya çalışırken, Erbain, birliğin, beraberliğin ve vahdetin tezahürüdür ve herhangi bir olumsuz mesaj veya içerik de içinde barındırmaz.
İslam inkılabı rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamenei bu bağlamda şöyle buyuruyor: “Günümüzde insanlara hükmeden karmaşık ve gürültülü propaganda dünyasında, bu Erbain hareketi, eşiz bir medya ve duyulan bir haykırıştı. Dünyada başka benzeri olmayan böyle bir şey: bu ki milyonlarca insa yola çıkıyor, sadece bir kent veya bir ülkeden değil, çeşitli ülkelerden, ve sadece bir islami mezhep değil, farklı İslam mezhepleri ve hatta İslam dışı bazı dinler. Bu ise Hüseyin-i vahdettir.”
Burda değinmek istediğimiz son konu ise ırak’ta 20 milyondan fazla insanın muazzam Hüseyin-i Erbain yürüyüşüne katılması, aslında ırak’ta sapkın ve tekfirci IŞİD düşüncesinin yenilgisi anlamında olmasıdır. Bu konuya Seyyid Ammar hekim de değindi. Irak’ın ulusal Hikmet hareketi lideri geçen günlerde, bu kavurucu sıcakta, çok sayıda güzergahın olduğu bir ortamda, milyonlarca Erbain ziyaretçilerinin yaya ve hatta birçoklarının tek başına olarak gerçekleştirdiği katılımın Irak’ın durumunun, güvenliğinin ve istikrarının arttığının bir kanıtı olduğunu vurguladı./

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 − nineteen =