Dünyanın En Büyük Yürüyüşü Başladı

Dünyanın En Büyük Yürüyüşü Başladı

Acilnews’in sunduğu habere göre; Emevi saltanatının sapkın halifesi Yezit tarafından Kerbela’da şehit edilen Hazret-i Muhammed efendimizin Ehlibeyt’i ve  torunu Hazreti Hüseyin ve yakınları 1384. yılında da  Erbain yürüyüşü ile anılıyor. Erbain yürüyüşü, Irak’ın en güney bölgesi olan Basra’nın Resu’l-Bişe bölgesinden Kerbela’ya doğru başladı. Dünmyada benzeri olmayan büyüklük ve kalabalıktaki Erbain yürüyüşü, Fav’ın güneyindeki Resu’l-Bişe bölgesinden Kerbela’ya kadar 20 gün sürüyor.

 Basra’dan Kerbela’ya en yakın güzergah yaklaşık 470 km olmasına rağmen Basra halkı 20-25 gün boyunca  bu yolu yürüyerek, Erbain gününde Kerbala’da olmaya çalışıyor.

  2023 yılı Erbaini; bugünden Safer ayının ilk günü ile aynı zamanda başladı ve milyonlarca Müslüman Kerbela ziyareti ne koştu. Erbain yürüyüşü bugünden başlayarak 24 güne kadar devam ediyor.

Fars Haber Ajansı kutsal mekanları ziyaret muhabirinin haberine göre,2023Erbain 2023 bugün Safer ayının 1’iyle aynı saatlerde “Hayatna el-Hüseyin” (Hz Hüseyin canımız, hayatımız) sloganıyla başladı. Erbain Karargahı’nın planlamasına göre, bu yılki Erbain yürüyüşü Sefer’in 1’i ile 25’i arasında, 27 Ağustos – 20 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek ve bu günlerde Irak ile kara, hava ve deniz sınırları Kerbela ziyaretçilerini ağırlamaya  hazır. .


 İran İslam Cumhuriyeti; Kerbela ziyaretilerinin sınıra ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla karayolu ve demiryolu ulaşımının kapasitesinin kullanılmasının yanı sıra Türkiye ve Pakistan’dan otobüsler kiraladı. Ayrıca, farklı şehirlerden sınırlara giden otobüs ve tren ücretleri onaylanmış bir fiyat üzerinden ilan edilmiş olup, daha yüksek bir fiyattan bilet verilmesi ihlal olarak değerlendirilmektedir. Erbain merkezinin ulaşım ve yakıt komitesi bu konuyu takip ediyor.

Erbain biletlerinin tedariği kademeli olarak artıyor

Sınır illerine yapılan uçak ve tren seferlerinin sayısı da bugünden itibaren katlanarak artacak. İran’da Erbain uçak bileti dünden itibaren satışa çıktı ve Şehrivar’ın 20’sine (11 Eylül)  kadar onaylanan fiyattan satılacak. Meşhed’den gidiş-dönüş 9 milyon 500 bin tümen (yaklaşık  4600 TL) olarak belirlenen Erbain uçak biletinin gidiş-dönüş fiyatı 8 milyon tümen. Tabii bazı havayolları Erbain biletlerini planlanan saatten önce satmaya başlamış, bazıları da bu biletleri internet sitelerinde daha yüksek fiyattan satıyordu. Ancak Sivil Havacılık Otoritesi başkanı Muhammed Muhammedi Bahş, ivatandaşlardan, bu biletleri yalnızca havayolu şirketlerinin web sitelerinden onaylanmış fiyattan almalarını, diğer web sitelerinden ve kar amacı güden kişilerden bilet almamalarını istedi.

Irak, Erbain Kerbela ziyaretçilerini karşılamaya hazır

Bu yıl Irak, azami Kerbela ziyaretçi sayısını almaya hazır olduğunu açıkladı. Kerbela şehrinde Kerbela ziyaretçilerinin refah ve güvenliklerinin sağlanması için tedbirler alındı. Sadece Irak hükümetinin güvenlik güçleri değil, aynı zamanda Haşdi Şabi güçleri de Erbain Kerbela ziyaretçilerinin güvenliğini sağlamak için harekete geçirildi.


Erbain günlerinde sınırlar

Haberlere göre Kerbela ziyaretçilerinin çoğunun Erbain Kerbela ziyareti için Mehran sınırından ayrıldığı göz önünde bulundurularak, diğer Kerbela ziyaretçilerinin bu sınırda daha az gecikmesi için çıkış kapılarının sayısı artırıldı. Otopark kapasitesi de geçen yıla göre 20 hektar arttı.

İlam vilayetinin karayolları ve karayolu ulaşımı müdürü Seyyed Zahedin Cheshmehavar, “Kerbela ziyaretçilerinin sınıra ulaşmasını ve özel araçla gelmesini kolaylaştırmak için Mehran’a giden beş ulaşım yolu dört şeride ayrıldı.

Ayrıca Mehran sınırındaki geçit törenleri geçen yıla göre artacak. Erbain günlerinde en yoğun ikinci sınır olan Shalamcheh sınırında, sınır yolunda 400 alay başlatılacak.

Bu yıl Erbain’de ilk kez Tamerchin sınırı 24 saat aktif olacak. Irak’ın Kürdistan bölgesi yarım milyon Kerbela ziyaretiıyı ağırlamaya hazır. Bu amaçla sınırda ve Kerbela ziyaretçileri güzergahındaki  toplu taşıma araçlarının yanı sıra Irak topraklarında karşılama ve kolay geçit törenleri de planlanmıştır.

 İran’da her gün 20.000’den fazla kişi bu pasaport için başvuruyor ve şimdiye kadar yaklaşık 300.000 Kerbela ziyareti pasaportu posta yoluyla düzenlenip teslim edildi.

Erbain için pasaportların geçerlilik tarihinin 2 dakikada uzatılması

 Tarihi geçen pasaportların en kısa sürede bir çıkartma ile tasdik edilmesi ve kişilerin Erbain Kerbela ziyareti için bu pasaportlarla Irak’a seyahat edebilmeleri kararlaştırıldı. Bu eylem son birkaç günden beri ülkenin her yerinde  sadece 2 dakikada gerçekleştirildi.

Katılımcılar için Erbain ziyaretini kolaylaştırmak

Bu yıl Erbain için planlanan diğer önlemler arasında, artık Erbain Kerbela ziyareti için depozito yatırması gerekmeyen hak sahipleri için Erbain seyahatinin kolaylaştırılması yer alıyor. 

Erbain sırasındaki kültürel programlar

Bu yılki Erbain için İran ve Irak’ta çeşitli kültürel programlar planlandı, ilk kez kadınlara yönelik kadın Kur’an aktivistlerinin yer alması ve kadınlara özel stantların oluşturulması bu etkinliklerden bazıları. Erbain merkezi kültür komitesi başkanı Hüccet -ül-İslam Hamid Ahmedi, “Bu yıl da yürüyüşçüleri takdir ediyoruz ve Kerbela ziyaretçilerinin ağırlanması ve beğenisi dikkate alınarak çeşitli etkinlikler planlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × five =