ABD’nin sultacılık ve hegemonik gücünün çöküşü

ABD’nin sultacılık ve hegemonik gücünün çöküşü

Amerika’nın hegemonyasının ve hakimiyetinin gerilemesi, bu ülkenin Irak ve Afganistan’ı işgal edip hedeflerini gerçekleştirememesi ve ardından gücünü Washington’un kapsamlı desteğine borçlu olan Siyonist rejimin de bölgede benzer bir akıbete uğradığı bir sırada yaşanıyor.

Irak’ın eski büyükelçisi Ali el-Handavi, Al-Alem Haber kanalının siyasi programına verdiği röportajda, Amerikan hegemonyasının gerilemesinin ülkenin Irak ve Afganistan’ı işgalinden ve hedeflerine ulaşamamasından bu yana başladığını kaydetti. Washington’un Dünya Savaşı’ndan başlayan hegemonyası ve hakimiyeti yaklaşık 40 yıl sürmüş ve o zamandan beri bölgeye Siyonist rejim “İsrail” de hakim olmuş ve bu dönemde iki kibirli emperyalist güç paralel şekilde hareket etmiştir.
El-Handavi, Amerikan hegemonyasının gerileme emarelerinin ortaya çıkmasının yeni bir mesele olmadığını ve yıllardır ortaya çıktığını belirtti. Amerikan hegemonyası ve bu ülkenin hakimiyet kurma stratejisi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğan ve birçok Amerikalı tarafından katı bir şekilde uygulanan bir strateji olan Beyaz Saray’da ister Cumhuriyetçi, ister Demokrat Partiden hüküm süren her hükümetin dış politikasının sabit ilkelerinden biri olmuştur. Washington böyle bir strateji uygularken aynı zamanda Siyonist İsrail rejimi de bölgeye hakim oldu ve bu dönemde iki hegemonya güç bir birine paralel olan iki hat üzerinde hareket etti.
Kıdemli diplomat El-Handavi, Amerikan hegemonyasının gerilemesinin bu ülkenin Irak işgalindeki yenilgisiyle başladığını ve ABD’nin Afganistan’daki yenilgisi ve Taliban’a karşı yenilgisinden sonra net bir şekilde görüldüğünü vurguladı. Bu yenilgi ve çöküş öyle bir noktaya geldi ki Washington, ABD için daha ağır bir yenilgiye sebebiyet veren Taliban grubu ile anlaşma yapmak zorunda kaldı.
Eski Iraklı diplomat şunları da sözlerine ekledi: Amerikan hegemonyasının gerilemesi, Washington ile İran İslam Cumhuriyeti arasında uçak, insansız hava aracı vb. düşürme alanında yaşanan olaylara tanık olduğumuz dönemde zirveye ulaştı.  El Handavi, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Washington’un gücünün bir araç olarak görülen diplomasinin bu ülke hükümeti için bir seçenek olarak terk edildiğini ve Trump’ın tüm uluslararası anlaşmalardan çekilerek Amerika’nın diplomasi aldatmacasına büyük bir darbe indirdiğini belirtti. 
Kıdemli diplomat El-Handavi şöyle diyor: “Ekonomik alanda doların hakimiyeti azaldı, bu nedenle askeri başarısızlık, diplomasinin geri çekilmesi ve doların pozisyonunun gerilemesi, ABD’nin dünyadaki hakimiyetinin gerilemesine neden oldu.”
 Diğer uzmanlar ise “Amerikan siyasi elitleri, bu ülkenin mevcut durumunun önceki koşullardan farklı olduğuna, dünyada yeni güçlerin ortaya çıkışının aşikar olduğuna ve bu konunun daha da ciddileştiğine inanıyor. Bu durum Amerika Birleşik Devletleri’ne büyük masraflar yükleyecek. ABD içinde de dış politikasına yansıyan bölünmeler var” diye belirtmektedirler./

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine + sixteen =