Kur’an-ı Kerim’e hakarete karşı dünya liderlerinden tek ses

Kur’an-ı Kerim’e hakarete karşı dünya liderlerinden tek ses

Kuzey Avrupa ülkelerinde İslam’a hakaretler tekrarlanırken, İslam dünyasının dışında da bu alçak eyleme karşı protesto sesleri net bir şekilde duyuluyor; bu bağlamda susmanın, ırkçılığı, bölücülüğü, diğer semavi dinlere saygısızlığı yaymaktan ve hatta takipçilerini karşı karşıya getirmekten başka bir sonucu olmadığını anlamışlardır.

Bugünlerde İskandinavya bölgesi ülkelerinde Kur’an-ı Kerim’e yapılan saygısızlıklarla ilgili haberler dünya medyasının manşeti oldu. Bu aşırılık yanlısı eylem ifade özgürlüğü bayrağı altında ve güvenlik güçlerinin koruması altında tekrar gündeme geldi.

En son haberler Stockholm polisinin kimliği belirsiz bir kadına Stockholm’da Kur’an yakma izni vermesiyle ilgiliydi. Bu eylem şu an İsveç vatandaşı olan 37 yaşındaki Irak göçmeni “Selvan Momika” tarafından defalarca tekrarlandı.

Bu aşırılık yanlısı İsveç vatandaşı, birkaç gün önce bu kez İsveç parlamentosu önünde Kur’an-ı Kerim’in bir nüshasını ateşe verdi.

Daha önce de bu alçak eylem Kurban Bayramı’na denk getirilerek Iraklıların ve dünya çapında 2 milyardan fazla Müslüman’ın öfkesini uyandırmıştı.

“Russia El’yevm” ağında araştırmacı gazeteci olan “Valid Al-Megdadi şöyle diyor:

“Selvan Momika Kuzey Irak’taki Ninova ilinden ve liberal, ateist ve aşırılık yanlısı. Suriye Demokratik Partisi’nin kurucusu ve Ninova ilini IŞİD işgalinden kurtarmak için kurulan “Sagur al-Seryan” adlı silahlı grubun komutanıydı.

Selvan Momika, 2017 yılında savaş cinayeti suçlamasıyla tutuklandı ve ardından Batılı ülkelerin araya girmesiyle serbest bırakıldı, Momika İsveç’e gitti ve şimdi bu ülkenin radikal partilerinden birine katıldı.

Kuşkusuz, İsveç, Danimarka ve Hollanda’da sık sık yapılan saygısızlıklara Müslümanlar tarafından ilk tepkiler gelecekti. Müslüman ülkelerde protesto mitinglerinin düzenlenmesi, Irak’taki İsveç büyükelçiliğini kapatmak, İran, Suudi Arabistan, Katar ve BAE’deki İsveç büyükelçisinin çağrılması, İsveç mallarının boykot edilmesi, Müslümanların hükûmetlerine İsveç’le bağlarını kesmeleri için baskı yapması vb. gibi tepkiler hem kamusal hem de resmî-diplomatik düzeyde bütünleşik bir şekilde gündeme geldi.

Ancak Kur’an’a saygısızlığı protesto eden sadece Müslüman ülkeler ve hükûmetler değil, uluslararası kurum ve kuruluşlar, Batılı ve gayrimüslim ülkelerin dinî ve siyasi yetkilileri de bu aşağılayıcı eylemi protesto etmiştir.

İsveç’in başkenti Stockholm’daki ulu caminin önünde Kur’an’ın yakılmasına tepki olarak Müslümanların kutsal kitaplarının yakılması dünya Katoliklerinin lideri Papa Francis’i kızdırıp tiksindirdi ve hiçbir kutsal kitaba saygısızlık edilmemesi gerektiğini vurgulayarak ifade özgürlüğü adına saldırgan protestolara izin verilmesi gerektiği fikrini reddetti.

Geçenlerde “Al-ittihad” gazetesinde yayımlanan bir röportajda Papa, şunları söyledi:

“Kutsal sayılan her kitaba ve ona inananlara saygı gösterilmelidir ve ifade özgürlüğü asla başkalarını küçük düşürmek için bir araç olarak kullanılmamalıdır.”

Avrupa Birliği’nin dış politikasından sorumlu “Josep Borrell”, Kur’an’ın yakılmasına tepki göstererek, Avrupa Birliği’nde ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük gibi özellikleri şiddetle reddederek “Avrupa Birliği, dinî nefret ve hoşgörüsüzlüğe yönelik her türlü kışkırtmayı güçlü ve kararlı bir şekilde reddediyor” dedi ve diğer dinî topluluklara saygı duymanın önemini vurguladı.

Onun yayımladığı bildiride şu ifadeler yer almıştır:

“Kur’an’a veya kutsal sayılan herhangi bir kitaba hakaret etmek; saldırgan, saygısız ve bariz bir şekilde provokatif bir harekettir. Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğün Avrupa Birliği’nde yeri yoktur.”

BM Genel Sekreteri “Antonio Guterres”in Kur’an-ı Kerim’e hakarete gösterdiği tepkide, Ayetullah Sistani’nin İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakma olayına ilişkin mektubunun kendisine ulaştığına işaretle “Büyük taklid mercisi Ayetullah Sistani’nin mesajını aldım ve çabaları için çok minnettarım ve yakında ona yanıt olarak bir mektup yazacağım” diyerek bu eylemi Kur’an’a ve Müslümanlara karşı saygısız bir eylem olarak nitelendirdi. Buna paralel olarak Çin ve Rusya’dan da bu hakareti kınayan açıklamalar gündeme geldi.​

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 − two =