İbranice web sitesi: İsrail karşıtı içerik Suudi ders kitaplarından kaldırıldı

İbranice web sitesi: İsrail karşıtı içerik Suudi ders kitaplarından kaldırıldı

  İsrail‘in “Wynet” internet sitesi bir haberde, Muhammed bin Selman’ın iktidara gelmesinden bu yana müfredat içeriğinin de değiştiğini ve tüm Yahudi ve İsrail karşıtı kavramların kaldırıldığını yazdı.

Shafaqna çeviri hizmetine göre, Wynet’in haberinde şöyle deniyor: “Yahudilerden şeytana tapan maymunlar ve domuzlar olarak söz edilmesi ve onları hainler ve İslam’ın yeminli düşmanları diye tanıtan içerik kaldırıldı.”

Bu internet sitesi raporunda, İsrail karşıtı bu materyallerin kaldırılmasına rağmen, “Siyonistlerin amaçlarına ulaşmak için kadınları, uyuşturucuları ve medyayı kullandığı ve İsrail’in sınırlarını Mısır’daki Nil’den Irak’taki Fırat’a kadar geniştetmeyi planladığı komplolar” ile ilgili materyallerin hala bulunduğunu yazdı. 

Bu makale, Londra’da uluslararası bir politika ve araştırma enstitüsü olan IMPACT-SE’nin bulgularına dayanmaktadır ve son beş yılda yaklaşık 300 Suudi Arabistan ders kitabında İsrail hakkında meydana gelen değişiklikleri göstermektedir.

Bu raporun bir bölümünde Suudi Arabistan‘ın Filistin’deki Yahudi yerleşimcilerine karşı bir şiiri müfredattan çıkardığı ve öğrencilerden Filistin’le ilişkilerine dair Siyonist iddiaları reddetmelerini isteyen eğitimi de iptal ettiği belirtiliyor.

Uluslararası araştırma ve politika enstitüsü IMPACT-SE, bulgularının bir kısmında, “Mescid-i Aksa’nın 1969’da İsrail tarafından yakıldığı suçlamasının” ders kitaplarından kaldırıldığını fark etti. Altı gün savaşı ile bağlantılı olarak, savaşın başlama sebepleri ve İsrail’in Sina Yarımadası’ndaki İslam ve Hristiyan kutsal yerleri ile petrol kuyularına hakim olma arzusu da ders kitaplarından çıkarılmıştır.

Amerikan CNN de geçen 10 Haziran’da internet sitesinde şöyle yazmıştı: “Suudi Arabistan’daki ders kitapları değişti. Araştırmacılar çalışmalarında, toplumsal cinsiyet rollerinden hoşgörü ve hoşgörünün teşvik edilmesine (Suudi ders kitaplarında) kadar çeşitli konularda kademeli bir ılımlılık fark ettiler.

İsrail ve Yahudilerin ders kitaplarında nasıl tasvir edildiğini izleyen Okul Eğitiminde Kültürel Barışı ve Hoşgörüyü İzleme Enstitüsü de geçen yıl bir raporda şunları yazdı: “Hıristiyanlar ve Yahudiler hakkında olumsuz bir imaj sunan hemen hemen tüm örnekler” Suudi Arabistan müfredatından kaldırıldı. Araştırmaya göre ders kitaplarından çıkarılmanın öne çıkan örnekleri arasında “Yahudi ve Hıristiyanların İslam düşmanı olduğu” veya “Yahudi ve Hıristiyanların Tevrat ve İncil’i tahrif ettiği veya tahrif ettiği” algısı yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 2 =