Sudan’da Batı Darfur Valisi ‘Vahşice’ Öldürüldü..

Sudan’da Batı Darfur Valisi ‘Vahşice’ Öldürüldü..

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre;Sudan ordusu Çarşamba günü vali Khamis Abakar’ı öldürmekle RSF’yi suçladı ve cinayeti Abakar’ın RSF’yi ve müttefik savaşçıları “soykırım” ile suçlamasından saatler sonra gerçekleştirilen “acımasız bir eylem” olarak nitelendirdi.

Ölümüyle ilgili hiçbir ayrıntı mevcut değildi, ancak ordu, RSF’yi valiyi “kaçırmak ve öldürmekle” suçladı.

Abakar, Çarşamba günkü ölümünden hemen önce, “Siviller rastgele ve çok sayıda öldürülüyor” dedi.

Ordu Facebook’ta yaptığı açıklamada, valinin öldürülmesinin, RSF’nin “tüm Sudan halkına karşı işlediği barbarca suçlar siciline yeni bir bölüm” eklediği anlamına geldiğini söyledi.

Armed Conflict Location and Event’e göre, son iki ayda Abdel Fattah al-Burhan liderliğindeki ordu ve eski yardımcısı Mohamed Hamdan Daglo komutasındaki RSF, şimdiye kadar en az 1.800 kişiyi öldüren şehir içi çatışmada kilitlendi. Data Project’in (ACLED) geçen ayki son rakamları.

Çatışma şimdi vilayetlere, özellikle de Darfur’un batı bölgesindeki şehirlere sıçradı.

Vali, saldırıların başlangıçta Masalit kabilesi üyelerinin yaşadığı El Geneina bölgelerini hedef alırken, bu saldırıların tüm şehre yayıldığını söyledi. Ordunun insanları savunmak için üssünü terk ettiğini görmedik” dedi.

El Geneina’daki çatışmayı aşiret çatışması olarak nitelendiren RSF, şehre yardım ulaştırmak için çaba sarf ettiğini söyledi.

Bu arada, çatışmayı izleyen yerel bir grup olan Darfur Barosu’na göre, çatışma Güney Darfur’un başkentine yayılıyor ve RSF askerleri maaş alamamaktan şikayet ettikten sonra topçu saldırılarının bölgedeki sivil evleri vurduğunu söyledi.

Ayrıca görgü tanıklarına göre, Kuzey Kordofan’da Hartum ile Darfur arasında bir merkez olan El Obeid’de ordu, RSF mevzilerine hava ve topçu saldırıları düzenledi.

RSF, şehri diğer kasabalara bağlayan yolları kontrol etti ve bölgeyi silahlı çetelerden korumak için yerel aşiret liderleriyle anlaştı.

Dernek, Orta Darfur’un başkenti Zalingei şehrinin kuşatma altında olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 2 =