Pekin, Küba’daki ‘Casusluk Üssü’ Haberlerinin Ardından Washington’u Kınadı

Pekin, Küba’daki ‘Casusluk Üssü’ Haberlerinin Ardından Washington’u Kınadı

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Çin, Pekin’in Küba’da ABD kıyılarında bir casus üssü kurmayı planladığına dair haberlere yanıt olarak Cuma günü ABD’yi “Küba’nın iç işlerine karışmaması” konusunda uyardı.

Havana, adı açıklanmayan ABD’li yetkililerin Wall Street Journal’a yaptığı açıklamalara dayanan raporları “yanlış ve asılsız” olarak nitelendirirken, Beyaz Saray bunları yanlış buldu.

Düzenli bir basın toplantısında sözde üs sorulduğunda, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, ABD’nin Küba’ya yönelik politikasını eleştirmeden önce konu hakkında “hiçbir bilgisi olmadığını” söyledi. “Hepimizin bildiği gibi söylenti ve iftira yaymak, patentli ABD’nin diğer ülkelerin iç işlerine kasten müdahale etmek için kullandığı yaygın bir taktiktir.”

ABD’nin kendisini düşünmesi ve özgürlük ve demokrasi sloganıyla Küba’nın içişlerine karışmayı bırakması ve Küba’ya uyguladığı ekonomik, ticari ve mali ambargoyu derhal iptal etmesi gerekiyor.”

Florida’nın güney ucunun 150 kilometre açığında bulunan Küba’da bir üs, kıta Amerika Birleşik Devletleri’ne şimdiye kadarki en doğrudan meydan okuma olacaktır. Eski Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri’ni izlemek için komünist Küba’da casus tesisleri kurdu. Ancak 1962’de Moskova, nükleer füzelerini Küba’ya konuşlandırmak için harekete geçtiğinde, ABD, Moskova geri adım atana kadar iki güç arasında bir savaşı ateşlemekle tehdit eden bir krizde adayı ablukaya aldığını ilan etti.

Washington daha sonra nükleer kapasiteli füzelerini, Sovyetlerin bir tehdit olarak gördüğü Türkiye’den çıkardı. Bu yılın başlarında Çin, Washington’un söylediğine göre, bir ABD savaş uçağı tarafından düşürülmeden önce hassas askeri tesislerin üzerinden batıdan doğuya uçan yüksek irtifa bir casus balonu gönderdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 + 18 =