İran Dışişleri Bakanlığı’ndan Tebes Olayının Yıl Dönümüne İlişkin Açıklama

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan Tebes Olayının Yıl Dönümüne İlişkin Açıklama

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; İran Dışişleri Bakanlığı, Tebes olayının yıldönümünde yaptığı açıklamada, bu ülke hükümetine bu eylemin ve 40 yılı aşkın süredir direnişçi ve gururlu İran milletine karşı düşmanca yaklaşım ve eylemlerin sonuçlarını düşünmeye ve ders çıkarmaya çağırdı.
Habere göre, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Tebes olayının yıl dönümüyle eş zamanlı olarak 5 Mayıs Salı günü bu akşam bir açıklama yaptı.

Bu açıklamada şöyle denilmektedir: 25 Nisan 1980, Amerikan rejiminin özel muharip kuvvetlerinin İran İslam Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğüne yönelik saldırısının ve Tebas çölüne yasadışı girişlerinin bir hatırlatıcısıdır.

ABD suç ordusunun İran’ın toprak bütünlüğüne karşı gerçekleştirdiği saldırgan eylem, Allah’ın lütfunun gölgesinde örnek bir başarısızlıkla karşılaştı.

Amerikan hükümetinin Tebes operasyonundaki başarısızlığının üzerinden 43 yıl geçtiğine göre, İran İslam Cumhuriyeti, her türlü Amerikan tehdit ve yaptırımlarını etkisiz hale getirmenin yanı sıra, istikamette artan otoritesiyle. İslam İnkılabı’nın temel şiarlarını gerçekleştirmek, millî istiklâli, refahı ve çok yönlü ilerlemeyi sürdürmek, dünya milletleriyle dostane ilişkileri ve işbirliğini derinleştirmek, çeşitli ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla karşılıklı saygıya dayalı dış ilişkileri genişletmek ve ortak çıkarları gözeterek devam etmektedir.”

TEBES OLAYI NEDİR:

25 Nisan 1980 tarihinde Amerika’ya ait bir kaç askeri uçak önceden hazırlanan çok titiz bir plan çerçevesinde gece yarısı İran hava sahasına girerek ülkenin doğusunda ve Tebes çölünün tam ortasında terk edilmiş bir havaalanına iniş yaptı. Bu açık tecavüz İranlı inkılapçı ve İmam Humeyni –ks– çizgisinde hareket eden öğrencileri kendiliğinden gelişen bir hareketle ve Amerika’nın İran’a yönelik müdahalelerini ve komplolarını protesto etmek amacıyla 4 Kasım 1979 tarihinde Amerika’nın Tahran’daki casusluk yuvasını veya büyükelçiliğini fethetmelerine tepki olarak gerçekleşiyordu.

İranlı inkılapçı öğrenciler Amerika’nın casusluk yuvasında diplomat kılığında casusluk faaliyeti yürüten casuslarını rehine olarak tutuyordu. Amerika ise bu konudan İran’a askeri müdahale bahanesi olarak yararlanmak ve böylece İran’a müdahalelerini örtbas etmek istedi.

Amerika Tebes operasyonunu Kartal Pençesi olarak adlandırmıştı ve amacını sözde Amerikalı rehineleri kurtarma şeklinde açıkladı. Ancak Kartal Pençesi operasyonu hezimete uğradı ve böylece Amerika’nın İran’a karşı müdahaleci hedeflerinin bir başka bölgesi olarak İslam inkılabı tarihinde kayda geçti.

Bu operasyonu gerçekleştirmek için ilkin Amerikalı askerleri taşıyan üç adet MC-130 kargo uçağı ve üç adet EC-130 yakıt tankeri uçağın Umman kıyılarında yer alan Miser adasından kalkıp İran hava sahasına girmesi ve Çöl-1 olarak adlandırılan bir bölgede operasyona başlamak üzere inmesi gerekiyordu. Operasyona, Umman körfezinde bulunan Amerikan uçak gemisinden kalkan 8 askeri helikopterinin katılması ile tamamlanması gerekiyor. Böylece bu operasyon Amerika açısından mükemmel bir operasyon olacaktı.

Aslında Amerika bundan önce de İran’a doğrudan müdahalede bulunmuş ve hatta askeri darbe yaptırmıştı. Şimdi ise Tebes çölü üzerinden tecavüz planı, tüm detayları iyice düşünülen ve İslam inkılabının zaferinden iki yıl sonra uygulanan bir plan olacaktı.

Ancak bu operasyon ta başından Amerikan askeri uçaklarının Tebes çölünde kum fırtınaya yakalanması ile birlikte hezimete uğradı. Aslında bu operasyon Amerikalı devlet adamları için yeni bir macera değildi, çünkü bu zümrenin tecavüzcü uygulamaları dosyası oldukça ağır ve karaydı ve Tebes olayı bu cinayetlerin karşısında pek de büyük sayılmazdı, ama yine bu komplonun hezimete uğramış olması Amerika için büyük bir rezalet ve fiyasko sayılıyordu.

Tebes olayı Amerika’nın İran’a yönelik müdahale eğiliminin bir başka yüzünü sergiledi ve geniş boyutlara ulaştı ve tüm dünya neden İran milleti Amerika’dan, yani bu milletin haklarına el uzatan devletten nefret ettiğini anlamaya başladı.

Amerika yönetimi Tebes macerasından sonra izlediği tutumu ise bir kez daha beyaz saray elebaşılarının bu maceradan ders almadığını ve hatta Amerikalı casuslar serbest bırakıldıktan sonra müdahaleci tutumu daha da genişlediğini ve her gün bu müdahalelere bir yenisi eklendiğini gösterdi.

Amerika hiç bir zaman İran milletine karşı müdahaleci tutumundan el çekmedi ve sadece zaman zaman yöntemlerini ve senaryolarını değiştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 − fifteen =