BAE: Hiç kimse ülkemizi İran’a saldırmak için kullanamaz

BAE: Hiç kimse ülkemizi İran’a saldırmak için kullanamaz

BAE büyükelçisi şunları söyledi: ‘İran’a herhangi bir zarar verilmesine karşıyız ve hiç kimsenin ülkemizde bulunup, ülkemizi askeri, ekonomik ve istihbarat açısından İran’a zarar vermek için kullanmasına izin vermeyeceğimizi garanti ediyoruz.’

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Tahran Büyükelçisi Seyf Muhammed Abid el-Zaabi dün İran Meclis Başkanı Muhammad Bakır Galibaf ile bir araya gelerek görüştü.

Galibaf, bu görüşmenin başında BAE Büyükelçisine Tahran’daki yeni görev süresinde başarılar diledi ve şunları söyledi: ‘Fars Körfezi ülkelerinin birbirleriyle tarihsel, coğrafi, kültürel, ekonomik ve siyasi olarak sıcak ve samimi bir ilişki içinde olmaları gerektiğine şüphe yoktur ve bölgemizin gerçeği de budur.

13’üncü hükümetin ve 11’inci parlamentonun kesin politikası komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesidir. Birleşik Arap Emirlikleri, İran’ın en büyük ticaret ortaklarından biridir ve bunu her zamankinden daha fazla geliştirebiliriz. Bugün BAE ve İran’dan Rusya, Türkiye ve Asya ülkeleri ile Avrasya bölgesine geçiş konusu iki ülke için vazgeçilmez bir fırsat yaratmıştır. Bu nedenle, buna özel önem vermeli ve fırsatları değerlendirmeli ve her iki ülkede de bu konuda yapılacak yatırımların her iki tarafın ekonomik kalkınmasında etkili olabileceğini bilmeliyiz.

İran ile BAE ve bölgedeki diğer ülkeler arasındaki yakın ilişki, bölgede güvenliği ve bu ülkelerin büyümesini ve gelişmesini sağlıyor. ABD gibi güçlerin müdahalesi ise gerginliğe yol açıyor. Çünkü onlar, kendi çıkarlarını gözetiyorlar ve bölgenin güvenliğini bozuyorlar.’

İran Meclis Başkanı aynı zamanda Siyonist rejimin Fars Körfezi bölgesindeki varlığı ve bu bölgenin güvenliğini bozma planları hakkında uyarıda bulundu.

Galibaf şunları söyledi: ‘Çabalarınızın iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için yeni bir başlangıç ​​noktası olmasını temenni ediyorum, çünkü iki ülke hükümetinde ve halkında ilişkilerini genişletme yönünde bir irade var.’

BAE Büyükelçisi de bu görüşmede şunları söyledi: ‘Suudi Arabistan ile ikili ilişkilerinizin şekillenmesinden ve bu ilişkilerin genel olarak komşu ülkeler, Fars Körfezi İşbirliği Konseyi ülkeleri ve özellikle BAE ile şekillenmesinden çok memnunuz.

Gerçekten de meclisteki İran İslam Cumhuriyeti temsilcilerinin nezaketini unutmuyoruz. Çünkü BAE ile ikili ilişkilerin genişletilmesinde önemli bir rol oynadılar ve özellikle siz meclis başkanı olarak iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve yakınlaşma konusunda görüşlerin aktarılmasında etkili oldunuz.

BAE’nin liderleri, sizin özellikle İran ile BAE ve bölgedeki diğer ülkeler arasındaki yakınlaşma konusunda karar vermedeki temel rolün farkındalar. İran ve BAE arasındaki görüşmelerin ışığında Mısır, Ürdün ve Bahreyn ülkeleriyle olan ilişkiler zincirinin tamamlanmasını temenni ediyoruz.’

BAE Büyükelçisi, İran’dan üst düzey bir heyetin BAE’ye yaptığı ziyarete değindi ve şu ifadelerde bulundu: ‘Bu tür ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin vurgulanmasında ve teyit edilmesinde etkili olacağına inanıyor ve gün geçtikçe gelişeceğini umuyoruz.’

BAE Büyükelçisi aynı zamanda İran Meclis Başkanı Galibaf’ı BAE’ye davet ederek, Galibaf’ın BAE’ye yapacağı ziyaretin ikili ilişkilerin daha da genişlemesine yol açacağını umut ettiğini belirtti.

BAE Büyükelçisi şunları söyledi: ‘İran’a herhangi bir zarar verilmesine karşıyız ve hiç kimsenin ülkemizde bulunup, ülkemizi askeri, ekonomik ve istihbarat açısından İran’a zarar vermek için kullanmasına izin vermeyeceğimizi garanti ediyoruz.

BAE, bölgenin güvenliğinin genel olarak sağlanması gerektiğine inanıyor. İran İslam Cumhuriyeti, bölgenin istikrarını sağlamak için önemli bir ülke sayılmaktadır. İnanıyoruz ki bu bölgede bizim çıkarlarımızı bizden başka hiçbir ülke sağlayamaz.

İran ile ilişkileri geliştirme çabaları doğrultusunda Limanlar İdaresi ve BAE Havayolları ile görüşmelerim oldu. Kara yolları komşu ülkelere ve oradan da Avrasya ve Avrupa’ya ulaşmaktadır. Bu konuda İran ile Türkiye’ye transit geçiş konusunda ortak bir tecrübemiz oldu, bu başarılı bir deneyimdi. Bu nedenle tüm çabalarımız bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmeye yöneliktir.’

KAYNAK: Ajanslar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 − six =