Brezilya ile Filistin arasında köprü

Brezilya ile Filistin arasında köprü

Üniversiteler, 9 Mart’tan 1 Haziran’a kadar her iki ülkeden profesörlerin katıldığı çevrimiçi bir kursun kurulmasıyla Brezilya ve Filistin arasında köprüler kuruyor.

Kurs, Brezilya’nın Sao Paulo Üniversitesi (USP), Rio de Janeiro Federal Üniversitesi (UFRJ) ve Brasília Üniversitesi (UNB) tarafından Filistin’in Birzeit Üniversitesi ve Al-Quds Üniversitesi ile ortaklaşa düzenleniyor.

Dersler haftada bir kez İngilizce olarak yapılacak ve işlenen konular arasında Filistin tarihi, devam eden Nakba, Kudüs, Filistinli mülteciler ve Gazze sorunu yer alacak. İlk beş dersin ardından geri kalanı, Filistinlilerin Brezilya’ya göç tarihini, Brezilya’daki Arap kültürünü, küçük kırsal üreticilerin kararlılığını ve dayanıklılığını ve Brezilya’daki gerçekle paralellik gösteren sosyal meseleleri ele almanın zorluklarını ve zorluklarını tartışacak.

Sao Paulo Üniversitesi’nde Arap Tarihi Profesörü olan Arlene Elizabeth Clemesha’ya göre, kurs fikri geçen yıl Filistin’e yapılan akademik bir görevden sonra ortaya çıktı. Pek çok Filistin üniversitesinin büyüklüğünden, kapsamından ve kalitesinden ve İsrail’in topraklarını işgalinin getirdiği zor koşullara ve kısıtlamalara rağmen genç Filistinlilerin eğitim çabalarından çok etkilendi.

“2021’den beri Brezilya’nın Filistin temsilcisi Büyükelçi Alessandro Candeas ile yakın temas halindeydim ve Brezilya ile Filistin arasındaki akademik alışverişi artırmaya hevesliydi. Şimdi üniversitelerden biriyle bir değişim ve hareketlilik anlaşması imzaladık ve pratik önlemler ve değişim girişimleri için çalışmaya karar verdik.”

Filistin ziyaretinin ardından Brezilya’ya döndüğünde, İsrail’in Filistin’i politikalarının önerdiği gibi bir hapishaneye dönüştürememesi gerektiğini hissetti. Dahası, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria ile akademik alışverişi engellemek için yasa dışı önlemler alması ve giderek daha fazla yasayı onaylaması halinde, USP ile Filistin üniversiteleri arasında çeşitli akademik işbirliği anlaşmaları imzalamanın verimli olmayacağı. Şu anda bile, işgal altındaki Filistin topraklarında Misafir Profesör olarak vakit geçirebilecek insan sayısını sınırlıyor ve akademik değişim ve hareketlilik kapsamında yabancı öğrencilerin orada eğitim görmelerine izin vermiyor. Bir demokraside asla kabul edilmemesi gereken her türden başka baskıcı önlemler olduğuna dikkat çekti.

Clemesha, yeni kursun koordinatörüdür. Brezilya üniversitelerinin Filistin üniversiteleriyle mevcut akademik anlaşmaları olduğunu, ancak İsrail kısıtlamalarının herhangi bir pratik adımın uygulanmasını engellediğini söyledi. 

“Kısıtlayıcı İsrail yasaları ve önlemleri, Brezilyalı öğrencilerin Filistin’e gitmesini zorlaştıran vize ve izinlerin olmaması da dahil olmak üzere, özellikle Filistin akademik değişimlerini hedefliyor.”

Bu nedenle Brezilya’daki akademisyenler ve Filistin’deki meslektaşları bu ücretsiz çevrimiçi kursu başlatıyorlar. Ortak yüksek lisans ve doktora dereceleri, ortak makaleler ve araştırmalar, saha gezileri ve benzeri dersler haline gelmesini umdukları şeyin ilk adımıdır. Prof. Clemesha, “Filistin’deki Brezilya Büyükelçiliği ile de işbirliği yaparak personelden Filistinliler için çevrimiçi Portekizce kurslarına destek vermelerini istedik” dedi. Çevrimiçi platformların bu tür zorluklarla yüzleşmede ve Filistin kültürü ve kimliğinin yayılmasını desteklemede önemli bir rol oynayabileceğine inanıyor.

“Birçok kurum ve girişim, Filistin, mülteciler ve Filistin tarihi hakkında eğitim vermek için çalışma planları ve ders planları yüklüyor.”

İsrail ve askeri işgal, Filistin’in yerli halkını göz ardı eden ders kitapları ve müfredatlar aracılığıyla anlatıya hakim olmaya çalışırken, çevrimiçi çalışma, araştırma ve öğrenme ilerlemenin önemli bir yoludur. 

Bunun gibi üniversite kursları genç Filistinlilerin moralini yükseltecek; Filistin üniversitelerinin ve akademisyenlerinin uluslararası teşhirini artırmak ve Filistin davası hakkında farkındalık yaratacak.

KAYNAK: MEMO-Tercüme: İsrail Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × four =