İsrail’in aşırı sağcı bakanı Mescid-i Aksa’yı ziyaret etti; Filistin, provokasyon diye nitelendirdi

İsrail’in aşırı sağcı bakanı Mescid-i Aksa’yı ziyaret etti; Filistin, provokasyon diye nitelendirdi

İsrail’in aşırı sağcı yeni bakanı Itamar Beb-Gvir, göreve geldikten sonra ilk kez Kudüs’teki Mescid-i Aksa’yı ziyaret etti. Birçok Filistinli, ziyareti “provokasyon” olarak nitelendirdi.

Ben-Gvir açıklamasında, “Hükümetimiz Hamas’ın tehditlerine boyun eğmeyecek” dedi. Filistinli grup, böyle bir ziyaretin “kırmızı çizgileri” olacağını söylemişti. 

Ben-Gvir, ziyareti Ulusal Güvenlik Bakanı olduktan günler sonra gerçekleştirdi. Makam, Ben-Gvir’e polis üzerinde yetki veriyor. 

Binyamin Netanyahu kabinesinde yer alan bakan, “Tapınak Tepesi, İsrail halkı için en önemli yerdir. Müslümanlar ve Hıristiyanların buraya serbestçe ulaşmasını sağlamaya devam edeceğiz, ancak Yahudiler de tepeye çıkacak. Tehditte bulunanlara demir yumrukla karşılık verilmeli” dedi.

AFP’ye konuşan kaynaklar, Ben-Gvir’e ziyaretinde İsrail güvenlik güçlerinin eşlik ettiğini ve havada dron uçurulduğunu belirtti. 

Filistin Dışişleri Bakanlığı, ziyareti “daha önce eşi benzeri görülmemiş bir provokasyon ve çatışma için ciddi bir tehdit olarak nitelendirdi. 

Üst düzey Hamas yetkilisi Basem Naim, geçen hafta yaptığı açıklamada bu tür bir ziyaretin “ciddi bir kırmızı çizgi olduğunu ve patlamaya sebep olacağını” söylemişti.

KAYNAK: T24

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × 4 =