Fas İle İsrail Arasında Kutlama Töreni Düzenlendi

Fas İle İsrail Arasında Kutlama Töreni Düzenlendi

Normalleşmeyi kutlamak için.. Faslı bir dernek, İsrail ile ilişkilerin geri dönüşünün ikinci yıl dönümü münasebetiyle tören düzenliyor.

“Fas Bir Arada Yaşama” derneği (sivil toplum kuruluşu), Fas ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasının ikinci yıldönümü münasebetiyle Pazartesi günü başkent Rabat’ta bir kültür akşamı ve bir sanat konseri düzenledi.

Anadolu muhabirine göre akşam, Fas ve İsrail’den grup ve sanatçıların katılımıyla bir müzik dinletisinin yanı sıra “Fas ve İsrail, sağlam bir ortaklık ve olağanüstü bir ittifak” başlıklı bir sempozyuma sahne oldu.

“Fas Bir Arada Yaşama” Derneği başkanı Faisal Al-Mirjani, “Bu tören, İsrail ile ilişkilerin yeniden başlamasının ikinci yıldönümü çerçevesinde gerçekleşiyor.” dedi

Al-Morjani, kutlama aralarında gazetecilere yaptığı açıklamalarda, derneğinin “barışa ivme kazandıran bu ilişkileri övdüğünü” sözlerine ekledi.

İki ülke ilişkilerine mahremiyet kazandıran şeyin İsrail’deki Faslı Yahudilerin varlığı olduğunu açıkladı.

Al-Morjani, “barış ve bir arada yaşama kültürünü teşvik etmenin ve şiddeti ve nefreti reddetmenin” gerekliliği çağrısında bulundu.

Fas’taki İsrail İrtibat Bürosu Maslahatgüzarı Alona Fisher ise, “Bu toplantı Müslümanları ve Yahudileri birbirine yakınlaştırmayı amaçlıyor” dedi.

Fischer, törenin oturum aralarında medyaya yaptığı açıklamalarda, “iki halk arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve kendilerini iki hükümetle sınırlamamanın gerekliliği” çağrısında bulundu.

10 Aralık 2020’de İsrail ve Fas, 2000 yılında askıya alınan diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını duyurdu.

Aynı ayın 22’sinde, resmi bir İsrail-Amerikan heyetinin başkent Rabat’a yaptığı ilk ziyarette Fas, İsrail ve ABD arasında “ortak deklarasyon” imzalandı.

Faslı organlar ve partiler, bu normalleşmeye karşı olduklarını bir dizi protesto ve çeşitli olaylarla dile getirdiler.

Fas, BAE, Bahreyn ve Sudan’dan sonra 2020 yılında İsrail ile normalleşmeyi kabul eden dördüncü Arap ülkesi oldu.

KAYNAK: Tevhidhaber.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 − nine =