Çin ve Suudi Arabistan Stratejik Anlaşma İmzaladı

Çin ve Suudi Arabistan Stratejik Anlaşma İmzaladı

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Suudi Arabistan ve Çin, ABD yaptırımları altındaki Huawei’yi de içeren bir dizi stratejik anlaşma imzaladı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Cuma gününe kadar devam edecek resmi bir ziyaret için Çarşamba günü Suudi Arabistan’a geldi.

Suudi medyasında yayınlanan bir makalede Çin Devlet Başkanı, Pekin ve Arap ülkelerinin birbirlerinin içişlerine karışmama konusunda ısrarcı olmaya ve birbirlerinin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma konusunda inatçı desteğini sürdüreceklerini söyledi.

Xi, bu ziyareti sırasında Basra Körfezi’ndeki petrol üreticisi ülkelerin bir dizi lideriyle görüşecek ve Cuma günü Arap liderlerin toplantısına katılacak.

Mısır cumhurbaşkanı, Kuveyt veliaht prensi ve Sudan lideri de dahil olmak üzere bölge ülkelerinin çok sayıda yöneticisi Perşembe günü Riyad’a geldi.

Çin’in artan hareketlerinden ve Riyad ile olan ilişkilerinden endişe duyan Washington, Xi’nin ziyaretini Pekin’in ABD’nin Orta Doğu politikalarını değiştirmeyecek olan dünyadaki nüfuzunu genişletme çabalarının bir örneği olarak değerlendirdi.

Riyad, ABD’nin bu şirketin teknolojilerinin Basra Körfezi bölgesinde kullanılmasıyla ilgili endişelerine rağmen, Çinli “Huawei Technologies” şirketi ile bulut bilişim ve Suudi şehirlerinde birkaç yüksek teknoloji kompleksinin inşasına ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × one =