Üçüncü bir intifada yolda

Üçüncü bir intifada yolda

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi’nde düzeni sağlamak için güvenlik toplantılarına başkanlık etti.

Filistin Yönetimi, kendi konumunun daha da zayıflaması ve muhtemelen zarar vereceği anlamına gelecek olan topyekûn bir karmaşadan kaçınmak amacıyla Cenin ve Nablus’taki olayların Batı Şeria’nın tamamına sıçramaması için çalışıyor.

Konu ile ilgili bilgi sahibi bir kaynak, Filistin güvenlik birimlerinin, Filistin şehirleri, kampları ve köylerinde düzeni korumak, Cenin ve Nablus’taki olayların üçüncü bir intifadaya dönüşmesini önlemek için emirler aldıktan sonra Batı Şeria’nın tüm bölgelerinde teyakkuz derecesini yükselttiğini söyledi. Kaynak “Filistin liderliği, İsrail’in oluşturmaya çalıştığı kaos sahnesine sürüklenmek istemiyor. Açık bir şekilde liderlik yıkıcı bir üçüncü intifadanın başlamasını istemiyor” ifadelerini kullandı.

Filistin liderliği, Siyonist İsrail’in Cenin ve Nablus’taki Filistinli silahlı kişiler ve aktivistleri bastırmaya, öldürmeye ve tutuklamaya devam ederek durumu körüklemeye çalıştığına inanıyor. Yönetim’in siyasi ve askeri liderleri ve çeşitli medya organları, kuzey Batı Şeria’da otoritenin zayıf olduğunu ve Kudüs ve Mescid-i Aksa’da devam eden provokasyonlar bir yana, Tel Aviv’de daha güçlü ve daha tehlikeli başka bir üçüncü intifada başlatılabileceğini belirterek intifada ile mücadelenin genişlemesini teşvik ediyor.

Kaynak “İsrail’de insanların hislerini körüklüyorlar ve net bir şekilde kaosu teşvik ediyorlar. Devleti kurmak için ulusal bir proje değil, sadece bir güvenlik vekili haline getirmek için Yönetimi daha da zayıflatmak istiyorlar” dedi.

Filistin liderliği arasında Hamas, İslami Cihad ve Fetih hareketi içinde Devlet Başkan Mahmud Abbas’a karşı çıkanlar var. Bu kişiler, Cenin ve Nablus’taki çatışmaları finanse ederek ve gençleri İsrail ile mücadeleye iterek, yönetimi zayıflatma fırsatından yararlanıyor.

Uzun yıllardır, Filistin Yönetimi’nin kendi dışındaki silahlara karşı yürüttüğü savaşa rağmen, Nablus’a, Cenin’e ve diğer bölgelere, yönetimin kendi silahlarından bile daha gelişmiş silahlar akın etti. Bunlar Yönetim’in kendi silahlarından bile daha gelişmişti. Silahlı kişilerin sayısı arttıkça, onları kontrol etmek de karmaşık bir konu halini aldı.

Filistin Yönetimi son dönemde Cenin ve Nablus’taki bölgelerde güvenliği sağlamayı defalarca kez denedi, ancak bu bölgelerde yaşananların, sorunu daha da karmaşık hale getirecek bir şekilde şiddetli bir Filistin-İsrail çatışmasına dönüşmemesi için uzun süreli mücadele verilmesi ve bazı bedeller ödenmesine şu anda hazır olunmadığını fark etti. Diğer yandan, şimdi ortaya çıkacak herhangi bir Filistin-Filistin çatışması, şüphesiz İsrail’in emellerine hizmet sağlamak anlamına geliyor. Yönetim önce İsrail’den saldırılarını durdurmasını istedi ancak bu talep, ABD’nin her iki tarafa da müdahale etmesine rağmen gerçekleşmedi .

Filistin Yönetimi’ne göre Filistin’in şimdiki çıkarı, çatışmaları kapsamlı bir çatışmaya dönüştürmek, herhangi bir üçüncü intifada veya benzeri bir şeye dayanmıyor. Bir Filistinli yetkili, Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi’nin İsrail ile topyekûn bir çatışmanın başlamasına izin vermeyeceğini belirtti.

Siyonist İsrail, Hamas’ı ve Gazze’deki İslami Cihad’ı, kanunsuzluğu teşvik ederek Filistin Yönetiminin iradesini baltalıyor. Fetih grubunun bazı üyeleri de silahlı grupları Filistin liderliğine meydan okumaya teşvik ediyor.

Tüm bu konular, Perşembe günü Başkan Abbas’ın başkanlık ettiği toplantıda ele alındı. Güvenlik yetkilileri Batı Şeria’daki Filistinli topluluklara kanun ve düzeni yeniden sağlanması çağrısında bulundu. Abbas, Ramallah’taki başkanlık merkezinde güvenlik birimleri liderleri ve valilerin de yer aldığı toplantıya başkanlık ederken, Başbakan Muhammed İştiyye, Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, İçişleri Bakanı Ziyad Hab er-Rih, Genel İstihbarat Teşkilatı başkanı Tümgeneral Macid Farac ve Fetih Hareketi’nin Merkez Komitesi Üyesi Başkomutan Yardımcısı Korgeneral el-Hac İsmail Cebr katıldı.

İşgal rejimi İsrail, Filistin güvenlik birimlerinin operasyonların yürütülmesine veya Cenin ve Nablus’taki çatışmalara katılımının artmasını, gerilimin artmasının ve Yönetim’in müdahalesinin kanıtı olarak değerlendirmişti. Hatta İsrail Başbakanı Yair Lapid bunu ‘Filistin Yönetimi’nin kontrol kaybı’ olarak nitelendirmişti.

Batı Şeria’daki ve diğer şehirlerdeki güvenlik görevlileri, durumun kontrol altında kalmasını sağlamak için Fetih liderleri, aktivistler ve hatta silahlı kişilerle bir araya geldi.

Filistin Yönetimi, İsrail’deki bombardımanlar, Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi merkezinin yıkılması ve şehirlerin işgaline tanık olan bir çatışma kapsamında Filistinliler yaklaşık bin 500 İsrailliyi öldürürken, İsrail’in yaklaşık 6 bin Filistinliyi öldürdüğü ‘2000 intifadasının’ tekrarlanmamasına çalışıyor.

KAYNAK: İsrail Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × 2 =