Rus İHA’ları Yetersiz Kaldı

Rus İHA’ları Yetersiz Kaldı

Rusya, Ukrayna ile olan savaşında İran insansız hava araçlarını kullanıyor.

Rus devlet medyası TASS’ın Salı akşamı bildirdiğine göre, Rusya’da yurt içinde üretilen dronların çoğu, Rusya Savunma Bakanlığı’nın taktik gereksinimlerini karşılamıyor. 

Albay Igor Ischuk insansız araçlar konulu bir panelde yaptığı konuşmada, “Savunma Bakanlığı insansız hava araçları için uygun taktik ve teknik gereksinimler geliştirdi. Ve çoğu üretici ne yazık ki bunları yerine getiremiyor” dedi. 

Başka bir Savunma Bakanlığı kaynağı, TASS’a basitleştirilmiş platformların izlenmesi gerektiğini söyledi.

TASS’a göre Ischuk, Ukrayna’da savaşan Rus askerlerinin ihtiyaç duyduğu dronların, keşif dronları ve gezici mühimmat olduğunu söyledi. Ayrıca ordunun, parazit önleyici teknolojiye, radyasyon uyarı sistemlerine ve arkadaş veya düşman tanımlama (IFF) sistemlerine sahip dronlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

İran insansız hava araçları doğrulandı

Salı günü, Pentagon Basın Sekreteri Tuğgeneral Pat Ryder Rusya’nın Ukrayna’da İran insansız hava araçlarını kullanmaya başladığını doğruladı.

Ryder, “Etkinlikleri açısından, burada podyumdan bir savaş hasarı değerlendirmesi yapmak veya belirli bir istihbarata girmek istemiyorum, onları tekrar kullandıklarını gördüğümüzü söylemek dışında” dedi. 

Ryder ayrıca Savunma Bakanlığı’nın Ukraynalıların İran insansız hava araçlarını vurduğuna dair güvenilir raporlar gördüğünü de kaydetti.

Daha önceki raporlara göre, Rusya tarafından kullanılan İran dronları, Şahid-136 tarzı intihar İHA’larını içeriyordu.  

İran-Ukrayna ilişkileri gerildi 

Bu İran İHA platformlarının kullanılması, İran ve Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkilerin bozulmasına neden oldu.

Ukrayna Cuma günü yaptığı açıklamada, İran büyükelçisinin akreditasyonunu geri çekeceğini ve Kiev’deki büyükelçilik personelini azaltacağını, “kötülükle işbirliğine” atıfta bulunarak, ancak açıkça insansız hava araçlarının satışına atıfta bulunmadı.

İran ise Ukrayna’nın kararına yanıt olarak “orantılı eylem” planladığını söyledi.

KAYNAK: İsrailpost.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × four =