‘Semerkant Ruhu’ Rusya ve Çin tarafından yönlendirilecek

‘Semerkant Ruhu’ Rusya ve Çin tarafından yönlendirilecek

Asyalı güç oyuncularının ŞİÖ zirvesi, çok kutuplu dünyayı güçlendirmek için bir yol haritası çizdi.

Jeopolitik dünyasındaki ciddi sarsıntıların ortasında, bu yılki Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) devlet başkanları zirvesinin 2500 yıldır İpek Yolu’nun nihai kavşağı olan Semerkant’ta gerçekleşmesi çok uygun.

MÖ 329’da Büyük İskender, Ahameniş imparatorluğunun bir parçası olan o zamanki Soğd şehri Marakanda’ya ulaştığında hayrete düştü: “Semerkant hakkında duyduğum her şey doğru, ancak hayal ettiğimden bile daha güzel.”

Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev’in ŞİÖ zirvesinden önce yayınladığı ve Semerkant’ın şimdi “çeşitli dış politika öncelikleriyle devletleri birleştirip uzlaştırabilen bir platform haline gelebileceğini” vurguladığı bir Op-Ed’e hızlı bir şekilde ilerleyin.

Ne de olsa, tarihsel olarak, İpek Yolu dönüm noktası açısından dünya her zaman “bir ve bölünmez, bölünmemiş olarak algılanmıştır. Eşsiz bir fenomenin özü budur – ‘Semerkant ruhu’.”

Ve burada Mirziyoyev, “Semerkant Ruhu”nu, 2001 yılının başlarında, dünyanın neredeyse bir gecede çekişme ve sonsuz savaşa zorlandığı 11 Eylül olaylarından birkaç ay önce kurulan orijinal SCO “Şanghay Ruhu”na bağlıyor.

Tüm bu yıllar boyunca, SCO’nun kültürü kendine özgü bir Çin tarzında gelişiyor. Başlangıçta, Şanghay Beşlisi terörle mücadeleye odaklanmıştı – ABD terör savaşının (italik maden) Afganistan’dan Irak’a ve ötesine yayılmasından aylar önce .

Yıllar geçtikçe, ilk “üç hayır” – ittifak yok, çatışma yok, herhangi bir üçüncü tarafı hedef almak yok – ‘dört tekerleği’ ‘politika, güvenlik, ekonomi ve beşeri bilimler’ olan hızlı, hibrit bir araçla donatıldı. Hegemonik, çatışmacı bir batının öncelikleriyle keskin bir tezat oluşturan bir Küresel Kalkınma Girişimi.

Muhtemelen bu haftaki Semerkant zirvesinin en büyük çıkarımı, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Çin ve Rusya’yı birlikte, çok kutupluluğun ortaya çıkışını güvence altına almaya ve ABD ve onun dayattığı keyfi “düzen”i reddetmeye kararlı “sorumlu küresel güçler” olarak sunmasıdır.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Xi’nin Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ikili görüşmeyi “mükemmel” olarak nitelendirdi. Xi Jinping, görüşmelerinden önce ve doğrudan Putin’e hitap ederek, Rusya-Çin ortak hedeflerini zaten vurgulamıştı:

“Zamanımızın küresel ölçekte, tarihte eşi benzeri görülmemiş devasa değişiklikleri karşısında, Rus meslektaşlarımızla birlikte, sorumlu bir dünya gücü örneği oluşturmaya ve böylesine hızla değişen bir dünyayı ortaya koymak için öncü bir rol oynamaya hazırız. sürdürülebilir ve olumlu gelişmenin yörüngesi üzerinde.”

Daha sonra, devlet başkanları toplantısının önsözünde Xi, doğrudan konuya girdi: “Dış güçlerin ŞİÖ ülkelerinde ‘renkli devrimler’ örgütleme girişimlerini önlemek” önemlidir. Eh, Avrupa bunu söyleyemezdi çünkü 1945’ten beri durmadan renk devrimi yaşıyor.

Putin, kendi adına, tüm Küresel Güney’de yankılanacak bir mesaj gönderdi: “Dünya siyasetinde ve ekonomisinde temel dönüşümler belirlendi ve bunlar geri döndürülemez .”

İran: Gösteri zamanı

İran, resmi olarak ŞİÖ’nün 9. üyesi olarak kabul edilen Semerkant gösterisinin konuk yıldızıydı. Devlet Başkanı İbrahim Reisi, Putin ile görüşmeden önce önemli ölçüde “İran, Rusya’ya karşı yaptırımları tanımıyor” dedi. Stratejik ortaklıkları güçlendirilecektir. İş cephesinde, 80 büyük Rus şirketinin liderlerinden oluşan büyük bir heyet önümüzdeki hafta Tahran’ı ziyaret edecek.

Artan Rusya-Çin-İran enterpolasyonu – Avrasya entegrasyonunun en önemli üç itici gücü – ŞİÖ’nün uzun vadede jeoekonomik oyunlarına karşı ciddi bir meydan okumayı nasıl temsil ettiğini kavramaya başlayan olağan şüphelileri çok korkutuyor. Dolayısıyla, her Heartland çölündeki her kum tanesinin zaten farkında olduğu gibi, üçlüye karşı jeopolitik baskı katlanarak artacaktır.

Ve sonra çok önemli Semerkant üçlüsü vardı: Rusya-Çin-Moğolistan. Resmi bir sızıntı yoktu, ancak bu üçlü tartışmalı bir şekilde Sibirya’nın Gücü-2 gaz boru hattını tartıştı – Moğolistan genelinde inşa edilecek ara bağlantı; ve Moğolistan’ın önemli bir Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) bağlantı koridorunda artan rolü, Çin’in yaptırımlar nedeniyle Avrupa’ya ihracat için Trans-Sibirya rotasını kullanmaması.

Putin, Xi’ye Rusya’nın Ukrayna’daki Özel Askeri Operasyonunun (SMO) tüm yönleriyle ilgili bilgi verdi ve tartışmalı olarak, birçoğu Çin ağında aylardır çılgınca dolaşan gerçekten zor soruları yanıtladı.

Bu da bizi zirvenin sonundaki Putin’in basın toplantısına getiriyor – neredeyse tüm sorular tahmin edilebileceği gibi Ukrayna’daki askeri tiyatro etrafında dönüyor.

Rusya Devlet Başkanı’ndan anahtar paket: “SMO planında herhangi bir değişiklik yok. Ana görevler uygulanıyor. ” Barış umutları konusunda, “Rusya ile konuşmaya hazır olmayan” Ukrayna’dır. Ve genel olarak, “Batı’nın Rusya’yı çökertmek için Ukrayna’yı kullanma fikrine sahip olması üzücü.”

Putin, gübre pembe dizisinde, “gıda temini, enerji arzı, bu sorunları (batı) yarattılar ve şimdi bunları başkasının pahasına çözmeye çalışıyorlar” – yani en fakir ülkeler.

“Avrupa ülkeleri eski sömürge güçleridir ve hala bu sömürge felsefesi paradigmasına sahiptirler. Davranışlarını değiştirme, daha medeni olma zamanı geldi.”

Xi Jinping ile yaptığı görüşme hakkında: “Bu sadece normal bir toplantıydı, uzun zamandır yüz yüze görüşmemiştik.” “Ticaret cirosunu nasıl genişleteceklerini” ve “sözde ortaklarımızın neden olduğu ticaret savaşlarını”, “ulusal para birimlerindeki yerleşimlerin genişlemesi istediğimiz kadar hızlı ilerlememesi” ile nasıl atlatacaklarını konuştular.

Çok kutupluluğu güçlendirmek

Putin’in Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile ikili görüşmesi – “çok özel bir dostluk” sicilinde – bundan daha samimi olamazdı, Modi gıda ve yakıt krizlerine ciddi çözümler çağrısında bulunuyor, aslında batıya hitap ediyor. Bu arada, Hindistan Devlet Bankası, Rusya ile ilgili ticareti yürütmek için özel rupi hesapları açacak.

Bu, Xi’nin Covid pandemisinden bu yana ilk yurtdışı gezisi. Bunu yapabilirdi çünkü gelecek ay Pekin’de yapılacak Komünist Parti Kongresi’nde üçüncü kez ödüllendirileceğinden tamamen emin. Xi şu anda Politbüro’nun en az yüzde 90’ını kontrol ediyor ve/veya müttefikleri var.

Diğer ciddi neden, SCO ile yakın bağlantılı olarak BRI’nin cazibesini yeniden canlandırmaktı. Çin’in iddialı BRI projesi, dokuz yıl önce Xi tarafından Astana’da (şimdi Nur-Sultan) resmen başlatıldı. Önümüzdeki on yıllar boyunca kapsayıcı Çin dış politikası konsepti olarak kalacaktır.

BRI’nin ticaret ve bağlanabilirlik üzerindeki vurgusu, ŞİÖ’nün gelişen çok taraflı işbirliği mekanizmalarıyla bağlantılıdır ve puslu, hegemonik “kurallara dayalı düzenden” bağımsız olarak ekonomik kalkınmaya odaklanan ulusları bir araya getirir. Modi yönetimindeki Hindistan bile, Yeni Delhi’nin en iyi ihtimalle neo-sömürgeleştirilmiş bir “ortak” olduğu batı bloklarına güvenme konusunda tereddüt ediyor.

 Bu nedenle, Semerkant’taki Xi ve Putin, tüm SCO üyeleri tarafından imzalanan nihai Semerkant bildirgesinde vurgulandığı gibi, çok kutupluluğu güçlendirmek için tüm pratik amaçlarla bir yol haritası çizdiler.

Kazak bulmacası

Yolda bolca tümsekler olacak. Xi’nin yolculuğuna Çin’in Sincan’la çok uzun bir sınırı paylaşan mega stratejik batı arkası olan Kazakistan’da başlaması tesadüf değil. Khorgos’un kuru limanındaki üç sınır – kamyonlar, otobüsler ve trenler için ayrı ayrı – oldukça önemli, kesinlikle önemli bir BRI düğümü.

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev’in Nur-Sultan’daki (yakında yeniden Astana olarak adlandırılacak) yönetimi oldukça zor, doğu ve batı siyasi yönelimleri arasında gidip geliyor ve  Kazakistan’ın selefi Nursultan Nazarbayev döneminde olduğu kadar Amerikalılar tarafından da sızmış durumda. SSCB sonrası ilk cumhurbaşkanı.

Bu ayın başlarında, örneğin Nur-Sultan, Ankara ve neredeyse Azerbaycan’ı yöneten British Petroleum (BP) ile ortaklaşa Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattındaki petrol hacmini 4 milyona çıkarmayı kabul etti. bu yılın sonuna kadar ayda ton. Kazakistan’da çok aktif olan Chevron ve ExxonMobil anlaşmanın bir parçası.

Olağan şüphelilerin alenen gündemi “nihayetinde Orta Asya ülkelerinin ekonomilerini Rus ekonomisinden koparmak”. Kazakistan sadece Rusya liderliğindeki Avrasya Ekonomik Birliği’nin (EAEU) değil, aynı zamanda BRI’nin de üyesi olduğu için, Xi’nin – Putin’in yanı sıra – Tokayev ile oldukça ciddi sorunları tartıştığını ve ona hangi konuyu kavramasını söylediğini varsaymak adil olur.

Tarihsel olarak Heartland’in merkezinde bir “mücevher kutusu” olarak bilinen, Antik İpek Yollarında ilerleyen ve muazzam doğal zenginliklerle (fosil yakıtlar, nadir toprak metalleri, verimli tarım toprakları) kutsanmış olan Orta Asya’nın hiçbir şüphe yok ki, Pandora’nın kutusu gibi olağan şüpheliler, meşru Avrasya entegrasyonuna karşı her türlü zehirli numarayı serbest bırakıyor.

Bu, İran’ın ŞİÖ’deki Avrasya ve Afrika arasındaki bağlantı noktası rolünü BRI ve Uluslararası Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru (INSTC) ile bağlantılı olarak turbo şarj edeceği Batı Asya ile keskin bir tezat oluşturuyor.

Dolayısıyla Batı Asya’daki BAE, Bahreyn ve Kuveyt’in rüzgarın hangi yönden estiğini fark etmesi şaşırtıcı değil. Üç Basra Körfezi ülkesi, Maldivler ve Myanmar’ın yanı sıra Semerkant’ta resmi ŞİÖ ‘ortak statüsü’ aldı.

Hedeflerin uyumu

Semerkant ayrıca, Avrasya Ekonomik Birliği’ni (EAEU) içeren Rus kavramsallaştırılmış Büyük Avrasya Ortaklığı ile entegrasyona ekstra bir itici güç verdi ve bu, Rusya’nın Vladivostok’ta  düzenlenen oyunu değiştiren Doğu Ekonomik Forumu’ndan (EEF) sadece iki hafta sonra. stratejik Pasifik kıyısı.

Moskova’nın EAEU’daki önceliği, Belarus ile (2024’ten önce yeni bir SCO üyesi olacak gibi görünen) bir birlik devleti ve BRI ile daha yakın entegrasyon ile yan yana uygulamaktır. Sırbistan, Singapur ve İran’ın da EAEU ile ticaret anlaşmaları var.

Büyük Avrasya Ortaklığı, Putin tarafından 2015 yılında önerildi ve Sergey Glazyev liderliğindeki EAEU komisyonu aktif olarak altın ve doğal kaynaklara dayalı ve Bretton Woods sistemine karşı hareket eden yeni bir finansal sistem tasarladıkça daha da keskinleşiyor. Yeni çerçeve test edilmeye hazır olduğunda, ana dağıtıcının SCO olması muhtemeldir.

Dolayısıyla burada Büyük Avrasya Ortaklığı, BRI, EAEU, SCO, BRICS+ ve INSTC tarafından konuşlandırılan hedeflerin ve etkileşim mekanizmalarının tam uyumunu oyunda görüyoruz. Tüm bu örgütleri birleştirmek ve her üyenin ve ortak ortağın jeoekonomik önceliklerini hesaba katmak devasa bir mücadeledir, ancak olan biten tam olarak budur, son derece hızlıdır.

Bu bağlantı şöleninde, pratik zorunluluklar, yerel darboğazlarla mücadeleden karmaşık çok partili koridorlar kurmaya kadar uzanıyor – Kafkaslardan Orta Asya’ya, İran’dan Hindistan’a, her şey çoklu yuvarlak masa toplantılarında tartışılıyor.

Başarılar şimdiden kayda değer: Rusya ve İran’ın ruble ve riyallerle doğrudan yerleşimler getirmesinden, Rusya ve Çin’e ruble ve yuan cinsinden ticaretlerini yüzde 20’ye çıkarma – ve artmaya devam ediyor. Asya-Pasifik ile vadeli işlem ve türev ürünlerin ticaretini kolaylaştırmak için yakında Vladivostok’ta bir Doğu Ticaret Borsası kurulabilir.

Çin, Orta Asya’daki altyapıda tartışmasız birincil alacaklı/yatırımcıdır. Pekin’in öncelikleri Türkmenistan ve Özbekistan’dan gaz ve Kazakistan’dan petrol ithal etmek olabilir, ancak bağlantı çok geride değil.

600 km uzunluğundaki Pakistan-Afganistan-Özbekistan (Pakafuz) demiryolunun 5 milyar dolarlık inşaatı, Orta Asya’dan Hint Okyanusu’na kargoları 30 yerine sadece üç günde ulaştıracak. Ve bu demiryolu Kazakistan’a bağlanacak ve halihazırda devam eden demiryolu Bir BRI projesi olan Lanzhou’dan Taşkent’e 4.380 km uzunluğundaki Çin yapımı demiryolu.

Nur-Sultan, Hazar Denizi’ndeki Aktau limanını Basra Körfezi ve Akdeniz’e bağlayacak bir Türkmenistan-İran-Türkiye demiryolu ile de ilgileniyor.

Bu arada, hala bir SCO gözlemcisi olan ve bahislerini sürekli olarak koruyan Türkiye, yavaş ama emin adımlarla kendi Pax Turcica’sını teknolojik gelişmeden savunma işbirliğine kadar bir tür siyasi-ekonomik-güvenlik paketi altında stratejik olarak ilerletmeye çalışıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bunu Semerkant’ta Putin ile görüştü, Putin daha sonra Ankara tarafından satın alınan Rus gazının yüzde 25’inin ruble olarak ödeneceğini açıkladı.   

Great Game 2.0’a hoş geldiniz

Rusya, Çin’den bile daha fazla, olağan şüphelilerin iflas ettiğini biliyor. Sadece 2022’de, Ocak ayında Kazakistan’da başarısız bir darbe oldu; Mayıs ayında Tacikistan’daki Badahşan’daki sıkıntılar; Haziran’da Özbekistan’da Karakalpakistan’da yaşanan sıkıntılar; Tacikistan ve Kırgızistan arasındaki kesintisiz sınır çatışmaları (Semerkant’taki her iki cumhurbaşkanı da en azından ateşkes ve sınırlarından asker çekme konusunda anlaştılar).

Bir de yakın zamanda kurtarılan Afganistan var – IŞİD-Horasan ve onun Tacik ve Özbek ortakları tarafından çaprazlanan en az 11 eyalet. Binlerce sözde Heartland cihatçısı Suriye’de İdlib’e ve ardından Afganistan’a geri döndü – Rusya’yı Orta Asya’dan taciz etmek ve ‘tecrit etmek’ için güneşin altındaki her numarayı kullanacak olağan şüpheliler tarafından ‘cesaretlendirildi’.

Bu nedenle Rusya ve Çin, ABD/NATO’nun birleşik Avrasya ve Türkiye’yi ortada birleştirdiği bir tür son derece karmaşık, Büyük Oyun 2.0’ı steroidler üzerinde yuvarlamaya hazır olmalıdır.

Daha parlak bir notta, Semerkant, farklı kurumsal organizasyonlardaki tüm oyuncular arasında en azından şu konularda fikir birliğinin var olduğunu kanıtladı: teknolojik egemenlik egemenliği belirleyecek ve bu bölgeselleşme – bu durumda Avrasya – ABD’nin yönettiği küreselleşmenin yerini almaya mahkumdur.

Bu oyuncular ayrıca Mackinder ve Spykman döneminin sona erdiğini de anlıyorlar – Avrasya, Batılı deniz güçlerinin Küresel Güney aktörlerinin ulusal çıkarlarının aksine tam bir hakimiyet kurabilmesi için yarı demonte bir şekilde ‘kapsandığında’.

Artık tamamen farklı bir top oyunu. Büyük Avrasya Ortaklığı Çin tarafından tam olarak desteklense de, her ikisi de BRI ve EAEU projelerinin birbirine bağlanmasını desteklerken, SCO ortak bir ortam şekillendiriyor.

Evet, bu ‘Semerkant Ruhu’nun himayesi altında 21. yüzyıl ve sonrası için bir Avrasya medeniyet projesidir.

KAYNAK: İrailpost.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 3 =