Siyonistlere Şili’den Tokat (İsrail elçisinin itimatnamesi kabul edilmedi)

Siyonistlere Şili’den Tokat (İsrail elçisinin itimatnamesi kabul edilmedi)

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, işgalci rejim İsrail’e karşı boykotları destekleyen bir geçmişe sahip.

Şili Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, işgalci rejim İsrail’e karşı boykotları destekleyen bir geçmişi olan Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric’in Perşembe günü diplomatın itimatnamesini kabul etmeyi reddetmesinin  ardından İsrail’in yeni Büyükelçisi Gil Artzyeli ve İsrail hükümetinden özür diledi.

Artzyeli’ye Perşembe gecesi geç saatlerde yapılan bir toplantıda özür teklif edildi ve yeni büyükelçi “Benim için tatsız bir olaydı, ancak bir İsrailli ve bir Yahudi olarak halkımın son zamanlarda daha kötü şeyler yaşadığını söyleyebilirim. 4.000 yıl. Bu olayı da her iki ülkenin de yararına aşacağız.”

Artzyeli, Şili Dışişleri Bakanı Antonia Urrejola’nın kendisine itimatnamenin o gün kabul edilmeyeceğini bildirdiği Boriç ile planladıkları toplantı için zaten cumhurbaşkanlığı sarayındaydı. Tören Ekim ayına ertelendi. 

Kudüs’teki Dışişleri Bakanlığı, ilk olarak Şili medyasında bildirilen hikayeyi doğruladı, ancak Cuma günü yanıt vereceğini söyledi. 

Hükümet kaynakları Şili haber sitesine Ex-Ante’ye verdiği demeçte, Boriç’in büyükelçiyi görmemeye karar vermesinin “çünkü bugün Gazze Şeridi’nde reşit olmayan bir Filistinlinin ölümü nedeniyle çok hassas bir gün” olduğunu söyledi. 

Artzyeli, Santiago’daki Dışişleri Bakanlığı’nda bir saat süren görüşmenin ardından bakanın defalarca özür dilediğini söyledi. 

Artzyeli, “Yeni bir sayfa açıyoruz” dedi. “Bu sabahki olay benim için oldukça rahatsız ediciydi. Bir İsrailli ve bir Yahudi olarak halkım son 4000 yılda daha kötü şeyler yaşadı ve bu sabahki olayın üstesinden geleceğiz – Şili’nin ve iyiliğin iyiliği için. İsrail ve ikili ilişkilerimiz için.”

Sol aday Boriç, bu yılın başlarında cumhurbaşkanlığını kazanmasına karşın, Şilililer onun yeni anayasa önerisini reddetti. 

Şili’deki Yahudilerden tepki 

Şili’deki Yahudi toplumu, Boric’in açık sözlü İsrail karşıtı duruşuyla ilgili endişelerini uzun süredir dile getiriyor.

2019’da Şili’deki Yahudi topluluğu, Boric’e Roş Aşana için bir kavanoz bal gönderdi ve Boriç, Twitter’da “Bu jesti takdir ediyorum, ancak İsrail’den yasadışı olarak işgal edilmiş Filistin topraklarını iade etmesini isteyebilirlerdi” şeklinde yanıt verdi.

Boriç, kampanyası sırasında Yahudi cemaatiyle yaptığı görüşmede İsrail’i “katil bir devlet” olarak nitelendirdi. 

Buna ek olarak, Boriç daha önce İsrail yerleşimlerinden mal, hizmet ve ürünlerin boykot edilmesini isteyen bir yasa tasarısını desteklemişti.

Şili, yaklaşık 350.000 Filistinli bir diaspora topluluğuna sahip.

KAYNAK: İisrailpost.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 + 18 =