Sular Isınmaya Başladı

Sular Isınmaya Başladı

İran, Tahran’ın Husi hareketini desteklediği Yemen kıyılarına yakın Kızıldeniz’de donanma varlığını artırıyor

ABD’li yetkililer Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin bu hafta ikinci kez İran’ı denizde ele geçirmeye çalıştığı ABD askeri yelkenli insansız araçlarını serbest bırakmaya zorladığını söyledi.

İran, Tahran’ın Husi hareketini desteklediği Yemen kıyılarına yakın Kızıldeniz’de donanma varlığını artırıyor.

Körfez’deki daha önceki bir olaydan sonra oradaki olay, her iki ülke nükleer müzakereleri sürdürürken bile ABD-İran askeri gerilimlerinin en son hatırlatıcısıydı. Geçen hafta Suriye’de ABD birlikleri ile İran destekli gruplar arasında yaşanan ateş değişimini izliyorlar.

İran devlet televizyonu Cuma günü erken saatlerde İran Donanması’nın Kızıldeniz’de iki ABD deniz insansız hava aracını serbest bıraktığını kabul etti, ancak Amerikan insansız gemilerini kanıt sunmadan deniz güvenliğini tehlikeye atmakla suçladı.

Televizyon, “(İran donanması) fırkateyni Camaran, Perşembe günü ABD filosuna uyarıda bulunduktan sonra olası bir kazayı önlemek için iki gemiye el koydu. Uluslararası nakliye şeritlerinin güvenliğinin sağlanmasının ardından iki gemi güvenli bir alana bırakıldı” dedi.

ABD Donanması yaptığı açıklamada, insansız hava araçlarının en yakın deniz trafik şeridinden en az dört deniz mili uzakta atanmış bir devriye alanında olduğunu söyleyerek bu hesaba itiraz etti.

Donanma açıklamasında, “Gemiler deniz trafiği için herhangi bir risk oluşturmadı ve Güney Kızıldeniz’in genel çevresinde art arda 200 günden fazla olaysız bir şekilde faaliyet gösteriyordu” dedi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir ABD savunma yetkilisi, İranlıların insansız hava araçlarını gizlice ele geçirmeye çalıştıklarını, Perşembe günü yelkenli insansız hava araçlarını tamamen sudan çektiklerini ve ardından üzerlerini muşamba ile örttüklerini ileri sürdü.

ABD’li bir yetkili, İran’ın Cuma günü olay yerine yaklaşan ABD savaş gemilerine iade etmeden önce başlangıçta herhangi bir ABD mülküne sahip olduğunu reddettiğini söyledi.

Cuma günü yayınlanan İran televizyonu görüntüleri, bir düzineden fazla İran donanma personelinin gemilerinin güvertesinden iki insansız hava aracını denize ittiğini gösteriyordu.

Donanma açıklamasında, ABD Donanması güdümlü füze destroyerleri USS Nitze ve USS Delbert D. Black’in İran savaş gemisinin yakınında kaldığını ve “durumu azaltmak ve ele geçirilen Saildrone’ları kurtarmak için” onunla iletişim kurduğunu söyledi.

ABD Donanması, İran savaş gemisinin 2 Eylül sabahı insansız hava araçlarını serbest bıraktığını söyledi.

Salı günü, ABD Donanması, İran Devrim Muhafızları deniz kuvvetlerinin Körfez’deki ABD 5. Filosu tarafından işletilen insansız bir yüzey gemisini ele geçirme girişimini engellediğini söyledi. İran, insansız hava aracının deniz trafiği için bir tehlike oluşturduğunu söyledi.

Deniz gerginlikleri

İran, Muhafızların deniz kuvvetlerinin İran gemilerinin geçişini güvence altına almak ve akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele etmek için devriyelerini artırdığını söyleyerek ABD’yi Körfez’deki askeri faaliyetleri konusunda defalarca uyardı.

Bu arada ABD ordusu, bölgedeki deniz tabanlı insansız hava araçlarının kullanımını genişletti.

İran’ın ABD insansız hava araçlarını kopyalamak amacıyla ele geçirip geçirmediği belirsiz. İran’ın insansız hava araçlarından bazıları, diğer ülkelerden gelen insansız uçaklara dayanıyor ve 2011’de yakalanan bir ABD RQ-170 Sentinel keşif uçağını kopyalamaya çalıştı.

İran ve desteklediği bölgesel güçler, son yıllarda Yemen, Suriye ve Irak’taki insansız hava araçlarına giderek daha fazla güveniyor. ABD’li yetkililer, İran’ın Ukrayna’daki savaşta kullanılmak üzere Rusya’ya insansız hava araçları tedarik ettiğini söylerken, Tahran bunu yalanladı.

KAYNAK: İsrailpost.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 + thirteen =