Gorbaçov’un mirası tehdit altında

Gorbaçov’un mirası tehdit altında

Son Sovyet lideri, tam da Putin’in Rusya’sı, Yahudi göçüyle ilgilenen İsrail örgütünü kapatmak için Yahudi Ajansı ile uğraşırken vefat etti.

Mihail Gorbaçov’un 1985-91 yıllarında Sovyetler Birliği’nin lideri olarak tanıttığı glasnost (açıklık) ve perestroika’nın (yeniden yapılanma) onun çöküşüne yol açacağını fark edip etmediği açık bir sorudur. Ancak uluslararası baskı altında aldığı kitlesel Yahudi göçüne izin verme ve dini özgürlükleri sağlama kararları dikkatle değerlendirildi.

“Mikhail Gorbaçov öldü. 3 milyon Sovyet Yahudi’si ona özgürlüklerini borçlu,” diye özetledi. Moskova’nın 1993’ten bu yılın başlarına kadar baş hahamı olan Pinchas Goldschmidt, Salı gecesi attığı bir tweet’te.

Gorbaçov’un politikalarının bir sonucu olarak (özellikle ABD başkanı Ronald Reagan tarafından desteklenen Sovyet Yahudileri için mücadele sırasında ortaya çıktı), çok sayıda Yahudi, özellikle İsrail’e göç edebildi – başlangıçta çok sayıda yeni vatandaş olan yüz binlerce yeni vatandaş akını. İsrail’in özümseme yeteneklerine meydan okudu, ancak yetenekleri, çeşitliliği ve tutkusu modern, gelişen Yahudi devletinin ayrılmaz bir parçası oldu.

Üstelik Gorbaçov, Sovyetler Birliği’ndeki antisemitizmi yavaş yavaş tanıdı ve onunla yüzleşti, 1991’de Babyn Yar’da yapmak üzere bir yardımcısına unutulmaz bir konuşma göndererek, eşi benzeri görülmemiş bir şekilde “antisemitizmin zehirli filizlerinin Sovyet topraklarında bile ortaya çıktığını” kabul etti ve şunları detaylandırdı: Kendini alenen antisemitizmden ayıran Stalin bürokrasisi, aslında bunu, ülkeyi dışarıdan yalıtmak ve şovenizmin yardımıyla diktatörlük konumunu güçlendirmek için bir araç olarak kullandı.”

Pek çok Yahudi’yi Sovyetler Birliği’nden ayrılmaya iten şeyin bu antisemitizm olduğundan açıkça yakındı. 1992’de İsrail’e yaptığı bir ziyarette, göçlerinin “toprağımız ve toplumumuz için bir kayıp” olduğunu söyledi.

O gezide, cumhurbaşkanı olarak istifa etmesinin üzerinden altı aydan kısa bir süre sonra son derece sıcak bir karşılama alarak, “Ancak perestroyka günlerinde nihayet antisemitizm belirtilerine son vermeyi başardık” dedi.

İronik olarak, Gorbaçov tam da Vladimir Putin’in Rusya’sı Yahudi Ajansı ile uğraşırken ve Yahudi göçünü idare eden yarı resmi İsrail örgütünü kapatmak için hareket ederken vefat etti.

Putin, Ukrayna’yı işgal edene kadar İsrail ile sıcak ilişkiler geliştirdi, ancak İsrail başbakanı Naftali Bennett’in çatışmada imkansız bir orta yolu yönlendirmeye çalışmasından ve Başbakan Yair Lapid’in Rusya’nın eylemlerini daha kesin bir şekilde kınamasından bu yana bu durum değişti. Putin’in sonucunu şüphesiz belirleyebileceği bir Rus mahkemesi sürecinde ortaya çıkan Yahudi Ajansı ile olan mücadele, pek de tesadüfi değil. (Aynı şekilde, Rusya’nın giderek artan şiddetli eleştirileri İran’ın Rus kontrolündeki Suriye’de derinleşen bir tutuş kurmasını engellemek için İsrail askeri faaliyetlerine

Salı gecesi Gorbaçov’u öven aynı Haham Goldschmidt, mevcut iklimde Putin’in Rusya’sının Yahudilerin gitmesini önlemek için tekrar harekete geçebileceği konusunda uyardı.  

Goldschmidt, şu anda İsrail’de yaşayan Ukrayna işgalini eleştiren – “sürgünde” olmaktansa “kendi topluluğunda yaşamayan bir haham” demeyi tercih ediyor – Goldschmidt, “Demir Perde’nin kapanacağı korkusunu” ve bir gün Rusya’dan ayrılmanın tamamen imkansız hale geleceğini dile getirdi.

Sonraki yıllarda Gorbaçov, Putin’in marjinal ama sert bir eleştirmeni oldu, on yıl önce Putin’in Rus demokrasisini “hadım ettiğini” ilan etti ve Rusya’nın artık “Sovyet Komünist partisinin en kötü bürokratik özelliklerini bünyesinde barındırdığını” iddia etti.

Bugün Gorbaçov’un Yahudiler ve İsrail ile ilgili mirası da tehdit altında olabilir.

KAYNAK: İsrailpost.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen + seventeen =