BM’den Arabistan’a Şii âlimin akıbeti hakkında uyarı

BM’den Arabistan’a Şii âlimin akıbeti hakkında uyarı

Birleşmiş Milletler ve bazı insan hakları örgütleri, Suudi Arabistan’daki baskının arttığını vurgulayarak, Suudi Şii bir din âlimi de dâhil olmak üzere ifade özgürlüğü mahkûmlarının akıbeti konusunda uyardı.

Al-i Suud cezaevlerindeki tıbbi ihmal ve Suudi yetkililerin tutuklulara kötü muamelesinin ardından Birleşmiş Milletler, ifade özgürlüğü mahkûmlarından birinin ölümü konusunda uyardı.

Saudi Leaks’in haberine göre, BM raportörleri Al-i Suud cezaevlerinde bulunan bazı insan hakları şahsiyetlerinin akıbetiyle ilgili endişelerini dile getirdiler.

BM İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü Mary Lawlor, şu ifadelerde bulundu: ‘Al-i Suud cezaevlerindeki ifade özgürlüğü mahkûmlarının akıbetinden endişe duyuluyor. Bu mahkûmların bazıları, tıbbi ihmaller nedeniyle fiziksel olarak çok kötü durumdalar.

12 yıl hapis cezasına çarptırılan Suudi Şii din âlimi “Muhammed Hasan el-Habib’in fiziksel durumunun kötüleştiği yönündeki haberden çok endişe duyuyoruz.’

Suudi Arabistan’ın ed-Dammam hapishanesinde bulunan bu Şii din âliminin fiziksel durumu, Suudi yetkililerin mahkûmlara sağlık hizmeti vermemesi ve tıbbi ihmaller nedeniyle çok ciddidir ve Suudi yetkililer mahkûmlara işkence yapmak ve onları yavaşça öldürmek için bu tip eylemlerde bulunmaktadır.

El-Kasat İnsan Hakları Örgütü, Muhammad Hasan el-Habib’in 2016 yılında tutuklanmasının ardından işkence sonucu siyatik, sırt ağrısı ve baş ağrısı çektiğini belirtti. Muhammed Hasan, Suudi Arabistan’daki Şii azınlığın haklarını savunduğu için 12 yıl hapis ve beş yıl seyahat yasağı cezasına çarptırıldı.’

Bu insan hakları örgütü, Suudi yetkilileri Muhammad el-Habib’e karşı sorumluluklarını yerine getirmeye ve onu derhal serbest bırakmaya çağırdı.

El-Kasat İnsan Hakları Örgütü ayrıca Muhammed el-Habib’e ve Al-i Suud cezaevlerindeki tüm ifade özgürlüğü mahkûmlarına yönelik suçlamaların kaldırılmasını talep etti.

Muhammed el-Habib’in, Suudi Arabistan Şiilerinin ruhani lideri Şeyh Nemr Bakır el-Nemr’in yakın akrabası olduğu söylenmektedir. Şeyh Nemr, Suudi Arabistan’da terör eylemleri gerçekleştirmeye teşebbüs etme suçlamasıyla 2 Ocak 2016’da idam edilerek şehit edilmiştir.

Ocak 2018’de Asliye Ceza Mahkemesi Temyiz Dairesi, Şeyh Muhammed el-Habib’i yedi yıl hapis cezasına çarptırdı. Onun hapis cezasının uzatılması için 30 Nisan 2018’de hakkında ikinci bir dava açıldı. 26 Ağustos 2019’da Asliye Ceza Mahkemesi onu 5 yıl daha hapis cezasına çarptırdı ve bu hüküm daha sonra temyizde onaylandı.

Şeyh Muhammed el-Habib, Suudi Arabistan’ın el-Katif eyaletinin önde gelen Şii âlimlerinden biridir. Şimdiye kadar, 2012’deki Suudi halk protestolarını desteklemek ve Şeyh Bakır en-Nemr’in pozisyonlarını desteklemek için net bir duruş sergilemiştir. 2012 yılında Doğu Arabistan halkı, bu ülkedeki baskı dalgasını ve onlarca protestocunun öldürülmesini protesto etmek için el-Avamiye, Katif, Şarkiye ve Safevi şehirlerinde gösteriler düzenlemeye başlamıştır.

Şeyh Habib, Katif şehrinin Safevi bölgesi sakinlerinden olup, ilmi havza öğretim görevlilerindendir ve halk onu doğru duruşuyla tanımaktadır. Şeyh Habib, Cuma namazı hutbeleri ve konuşmalarında, kamu özgürlükleri ve sosyal adaletin gerçekleşmesi çağrısında bulunmuş ve Şii vatandaşlarına yönelik etnik ayrımcılığın kaldırılmasını ve ayrıca, siyasi katılım için alan açılmasını ve tüm siyasi mahkûmların serbest bırakılmasını istemiştir.

Mina insan hakları örgütü, ifade ve din özgürlüğü özel raportörüne hitap ettiği notlarda şunları söyledi: ‘Şeyh el-Habib’in dini bir azınlığa mensup olduğu için tutuklanması, uluslararası yasaların ihlalidir ve insanlık dışı ve barbarca bir eylem olarak kabul edilmektedir.’

Bazı insan hakları savunucuları 11 Mayıs 2020’de bu Şii din âlimine yönelik zulme ilişkin endişelerini dile getirdiler ve onun derhal serbest bırakılmasını istediler.

Birleşmiş Milletler uzmanları, Şeyh el-Habib’in tutuklanmasının herhangi bir uluslararası yasadan uzak olduğu ve onun tutuklanmasının İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde yer alan birçok hak ve özgürlüğü ihlal ettiği konusunu gündeme getirdi.

Suudi Arabistan’da şu anda cezaevinde bulunan din adamları ve Şiilerin sayısı 20’ye ulaştı. Mirat al Jazeera’nin haberine göre bu kişilerin isimleri şöyledir: 1. Şeyh Abdül Celil el-İsan 2. Şeyh Hasan Al-i Zayid 3. Şeyh Hüseyin el-Razi 4. Şeyh Bedr Al-i Talib 5. Şeyh Muhammed Hasan el-Habib 6. El-Seyyid Cafer el-Alevi 7. Şeyh Habib el-Habaz 8. Şeyh Muhammed Zeynüddin 9. Şeyh Samir el-Hilal 10. Şeyh Abbas el-Mazeni 11. Şeyh Fethi el-Canubi 12. Şeyh Abdullatif en-Nasır 13. Şeyh Abbas Said 14. Seyyid Hızır el-Avami 15. Seyyid Haşim el-Şahis 16. Şeyh Fazıl Hilal Al-i Cami’e 17 Şeyh Ali el-Ma’a 18. Seyyid Muhammad Rıza el-Selman 19. Şeyh Mücteba en-Nemr 20. Şeyh Abdülmecid el-Ahmed.

Suudi rejimi, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz’in 2015’te tahta çıkmasından bu yana insan haklarını ihlal etme ve vatandaşlara, özellikle dini azınlıklara karşı işlenen suçlar konusunda uzun bir geçmişe sahip olsa da, Arabistan konusundaki bazı analistler, Suudi Arabistan’daki bu eğilimin değişeceğini umdular ancak, Şeyh Nemr’in uydurma ve sahte suçlamalarla idam edilmesinden bir yıldan kısa bir süre sonra Şiilere yönelik sistematik baskılara başladılar. Bu eylemler, Kral Selman’ın Şiileri bastırma konusunda daha yeni ve farklı yöntemlerle aynı selefleri gibi davrandığını gösterdi. Ayrıca Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın veliahtlığından bu yana, ülke içinde özellikle Şiilere karşı düşmanca politikalar arttı.

KAYNAK: Ajanslar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

thirteen + 11 =