Deutsche Welle: İran, dostlarına yaptırımları nasıl kıracaklarını öğretiyor

Deutsche Welle: İran, dostlarına yaptırımları nasıl kıracaklarını öğretiyor

Rusya Başkanı’nın Tahran ziyareti dünya medyasının ilgi odağı olmaya devam ederken, Almanya’nın önde gelen medya kaynaklarından Deutsche Welle, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, İran’ın yaptırımlarla mücadele konusundaki uzmanlığından ders aldığını yazdı.

Deutsche Welle konuyla ilgili olarak şunları yazdı: ‘Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tahran’da İslam İnkılabı Dini Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamanei’yi ziyaret etti. Gözlemciler, Moskova’nın ABD ve Avrupa Birliği’nin yaptırımlarını aşmanın yollarını aradığını ve İran’ın yaptırımlarla mücadele konusundaki uzmanlığından ders aldığını düşünüyor.’

George Mason Üniversitesi profesörlerinden Mark Katz, Deutsche Welle’ye şunları söyledi: ‘Hem Rusya hem de İran Batı yaptırımları altında olduğu için, ikisi de onları etkisiz hale getirmek için işbirliği yapmak istiyor, ancak İran’ın ne kadar yardım edebileceği tartışılır.’

Gözlemciler, kısa vadede petrol fiyatlarının etkisinin Rusya için yaptırımlardan daha önemli olduğunu düşünüyor. Rusya, geçen yıl petrol ve gaz satışlarından varil başına ortalama 69 dolar fiyatla 119 milyar dolar kazandı. Bu ayda fiyatlar varil başına 115 dolara ulaştı ve petrol geliri Rusya bütçesinin %40’ını oluşturuyor.

Amerikalı tarihçi ve analist Nicholas Mulder şunları söyledi: ‘En iyi koşullarda bile ekonomik yaptırımların yüzde 10 ila 30’luk bir başarı oranına sahip olduğunu biliyoruz. Rusya gibi büyük bir ülkenin onların yükünün altında ezileceğini düşünmek saflık ve boş bir umuttur.

Önce yaptırımlarla neye ulaşmak istediğimizi tanımlamamız gerekiyor. Acaba yöntemi değiştirmek mümkün mü? Batı bunu İran’da, Venezuela’da ve Kuzey Kore’de denedi ve hiçbir zaman işe yaramadı.

Avrupa başka enerji kaynakları bulabileceği gibi, Rusya da mikroçipler gibi başka ambargolu mal kaynakları bulacaktır.’

Öte yandan, gözlemciler, Rusya ve İran’a aynı anda yaptırım uygulamanın, ileriye dönük en iyi yol olmayabileceği hatırlatmasında bulunuyorlar.

George Mason Üniversitesi profesörlerinden Katz şu ifadelerde bulunuyor: ‘Batılı hükümetler için daha mantıklı olan yaklaşım, Rusya ile İran arasında birine öncelik vermesidir. Rusya şimdi Batı çıkarları için çok daha büyük bir tehditse, o zaman Batılı hükümetlerin yapabileceği şey İran’a uygulanan yaptırımları kaldırmayı teklif etmektir.

Amerika, Avrupa’nın Rus petrolünü satın almayı bırakmasını istiyor ancak Amerika’nın Arap dünyasındaki müttefiklerinden ek kaynaklar bulamıyorsa, o zaman Avrupa’nın Rus petrolü yerine İran petrolünü satın alması mantıklıdır.’

Amerika’nın haftalık dergisi Newsweek de geçen hafta çarşamba günü şunları yazdı: ‘Putin, geçen hafta Tahran’a yaptığı ziyarette Ukrayna’ya saldırı emri verdiğinden bu yana ilk kez eski Sovyetler Birliği sınırlarının dışına çıktı. Bu, Batı’nın karşısında olabilecek ve onun üzerinde baskı oluşturabilecek yeni bir ittifak türüdür. Bu ziyaret, Suriye krizinin çözümü için düzenlenen Astana Süreci toplantısı kapsamında gerçekleştirildi. Bu toplantı ilkeli eylemleriyle Suriye sorununun önemli bir kısmının çözülmesine neden olmuştur.

Berlin’deki Alman bir uzman olan Yannis Klug da Reuters’a verdiği röportajda şunları söyledi: ‘İran, Moskova’ya yaptırımlarla mücadele konusunda dersler verebilir. Rusya, İran ile işbirliği karşılığında askeri mallar ve muhtemelen hammadde veya tahıl sağlayabilir.

KAYNAK: Ajanslar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 4 =