Tahran’da Erdoğan-Reisi-Putin Üçlü Görüşmesi Bölge İçin Önemi

Tahran’da Erdoğan-Reisi-Putin Üçlü Görüşmesi Bölge İçin Önemi

Acilnews’in yabancı basına dayanarak sunduğu habere göre; Fransız haber ajansı Ayetullah Seyyid İbrahim Reisi’nin ev sahipliğinde Salı günü Tahran’da yapılması planlanan İran, Rusya ve Türkiye cumhurbaşkanlarının önemli üçlü görüşmesini ele aldı.

Habere göre, Ukrayna’da savaş devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İranlı ve Türk mevkidaşlarıyla Suriye krizini görüşmek üzere Tahran’a gidecek.

Tahran, Moskova ve Ankara, Suriye’de 11 yıldır devam eden krizi çözmek için Astana barış sürecinin bir parçası olarak geçtiğimiz yıllarda bir araya geldi ve istişarelerde bulundu.

Her üç ülkenin de Suriye’de çıkarları var; İran ve Rusya, Şam’ın meşru hükümetini destekliyor ve Türkiye, Beşar Esad’ın muhaliflerinden biri.

Bu tanıtımla AFP, Salı günkü toplantının önemli olduğunu çünkü Türk hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’nin kuzey bölgelerinde özel bir askeri operasyon başlatmaya hazırlandığını da sözlerine ekledi.

Bu toplantıya ev sahipliği yapan İran hükümeti, daha önce bu operasyonun başlaması ve Suriye’deki istikrarsızlığın artmasıyla ilgili herhangi bir gerilime karşı uyarıda bulunmuştu.

Habere göre, Salı günkü toplantı Erdoğan’ın Moskova’nın Ukrayna’daki özel askeri operasyonunun başlamasından bu yana Rusya cumhurbaşkanı ile ilk yüz yüze görüşmesini yapmasına da izin verecek.

Türkiye cumhurbaşkanı daha önce Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana küresel gerilimlerin çözülmesine yardımcı olmak için Putin ile bir görüşme talep etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 + eighteen =