Dünyanın en gizemli haritaları

Dünyanın en gizemli haritaları

Kaşifler Justin Fornal ve Emiliano Ruprah, Gizemli ve Keşfedilmemiş programında esrarengiz olayları tarihi haritaların 3 boyutlu canlandırmaları ile çözmeye çalışıyor. Gelin, dünyanın en gizemli haritalarına göz atalım. Gizemli ve Keşfedilmemiş hafta içi her gün 22.55’de DMAX’te!
14 bin yıllık harita

İspanya’nın Moli del Salt bölgesinde keşfedilen harita, 13 bin 800 yıl öncesinin avcı-toplayıcı topluluğunun yaşam alanını tasvir ediyor. Harita, 18 cm genişliğinde bir taşa oyulmuş. Bilim insanları bu haritanın dünyanın en eski insan topluluğu tarafından çizilmiş olabileceğini düşünüyor.

Dünyanın en gizemli haritaları

Forma Urbis Romae

203 ve 211 yılları arasında Septimius Severus döneminde oyulmuş olan Forma Urbis Romae isimli harita, orijinal olarak Piece Tapınağı’ndaki bir duvara asılmıştı. Antik Roma’daki her binayı, tapınağı, dükkanı, hamamı ve merdiveni içeriyordu. Forma Urbis Romae, büyük olasılıkla kireçli çimento yapımında kullanılmak üzere söküldü.

Danimarka’nın taş haritaları

Arkeologlar, Danimarka’nın Bornholm adasında 5.000 yıllık olduğu düşünülen haritalar keşfetti. Kareler ve çizgilerle kaplı bu 10 kırık taş, şimdiye kadar keşfedilen en eski haritalardan olabilir. Neolitik bir tapınma alanı olan Vasagard’da bulunan haritaların ritüellerde kullanıldığı düşünülüyor.

Dünyanın en gizemli haritaları

Torino Papirüsü 

3.000 yıllık papirüs, Mısır’ın ıssız doğu çölündeki muazzam maden zenginliğinin haritasını içeriyor. Torino Papirüsü, Wadi Hammamat vadisinin o kadar detayını içeriyor ki, dünyanın ilk jeolojik haritası olarak kabul ediliyor. Haritanın parçaları 1814 ile 1821 arasında bulunmaya başlanıp bir araya getirildi. Başlangıçta üç ayrı parşömen olduğuna inanılan antik harita, Deir-el-Medina’daki bir mezarda bulundu.

Dünyanın en gizemli haritaları

Daşka Taşı

1999 yılında Ural Dağları’nın eteklerinde keşfedilen Daşka Taşı’nın üzerinde 12 bin kilometrelik kanal ve barajların çizimleri yer alıyor. Uzmanlar, haritanın 120 milyon yıllık olabileceğini düşünüyor!Videoyu Oynat

New York’un ilk haritası

New York’un ilk haritası keçi derisine çizilmiş ve şimdi 10 milyon dolar değerinde. 1531 yılında Cenevizli haritacı Vesconte Maggiolo tarafından oluşturulan harita, Amerika’nın doğu kıyısını gösteren ilk haritalardan biridir. Henry Hudson’ın 80 yıl sonrasında keşfedeceği New York limanını bile tasvir ediyor.

Dünyanın en gizemli haritaları

Japonya’nın yıldız haritası

Japonya’nın Kitora Mezarı’na oyulmuş yıldız haritası, dünyanın en eski astronomik haritası olabilir. Haritada, 68 takımyıldızı görülüyor. Güneş de dahil olmak üzere gök cisimlerinin hareketleri tasvir edilmiş. Harita, MÖ 120 ile MS 520 yılları arasına tarihleniyor.

Dünyanın en gizemli haritaları

Buache Haritası

Buache Haritası, Antarktika’yı buzsuz olarak gösteren gizemli bir 18. yüzyıl haritasıdır. Birçok araştırmacı bunu, buzullarla örtülmeden önce Antarktika’yı haritalayan bir uygarlığın eski bilgilerinin kanıtı olarak kullandı. Harita, Fransız haritacı Phillippe Buache de la Neuville tarafından 1739 yılında çizilmiştir.

Dünyanın en gizemli haritaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × 4 =